google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Министър председателя на Япония Шинзо Абе официално поиска отлагане на Олимпиадата в Токио през 2020.

Абе е провел разговор с президента на МОК Томас Бас, който се е „съгласил на 100% с отлагането“ и игрите ще се преведат най-рано през лятото на 2021.

„Попитахме президента Бах дали можем да отложим игрите с една година, за да може спортистите да се подготвят спокойно и за да направим събитието безопасно за зрителите“ – каза Абе.- „Президентът на МОК се съгласи с нас.“

Токио вече бе завършил подготовката си за игрите, когато коронавируса започна разпространението си по света. Въпреки, че първоначално настояваше за нормалното провеждане на Игрите, тази седмица Абе заяви, че отлагането може да е неизбежно, ако събитието не може да се проведе в пълния си формат.

Кметът на Токио Юрико Коике заяви, че въпреки отмяната, официалното наименование за Олимпиадата остава Токио 2020, независимо от това, че ще се проведе през 2012-а година.

Решението за отлагане на Токио 2020 заради пандемията от коронавирус ще бъде обявено официално още този следобед. Подобен ход не се очакваше, поне до старта на следващата седмица, но напрежението върху Международния олимпийски комитет, организаторите и Японското правителство доведе до отлагане. Неизвестността затрудни неимоверно спортистите, които нямаше как да успеят да задържат най-добрата си форма за събитието.

Може да се каже, че подобен ход е очакван, след като Канада и Австралия официално обявиха, че няма да изпратят своите спортисти за Игрите. Подобно решение планираше и Американския олимпийски комитет.