ОФИЦИАЛНО: УЕФА се “сдобри” с 9 от 12-те клуба на Суперлигата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ювентус, Барселона и Реал (Мадрид) ще бъдат предмет на санкции от централата

УЕФА излезе с официално становище по случая с клубовете, отказали се от участие в проекта Суперлига. От Нион заявиха, че са постигнали съгласие с девет от общо 12-те отбора, които се обявиха за основатели на новия клубен турнир.

Това са Челси, Арсенал, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Тотнъм, Атлетико (Мадрид), Интер и Милан. Според договорката отборите са се съгласили да получат наказание с лишаване от 5% от приходите си от европейските клубни турнири (Шампионска лига или Лига Европа) за следващия сезон, а в договора между тях и УЕФА има клауза за 100 милиона евро глоба, ако решат да участват в Суперлигата или друг европейски клубен проект.

Заедно с това, деветте клуба ще съберат сумата от общо 15 милиона евро, която ще бъде дарена за развитието на юношеския футбол, детски школи и бази в Европа.


Клубовете, които не са постигнали договорка с УЕФА са Ювентус, Барселона и Реал (Мадрид), като според позицията на Нион, тези отбори ще подлежат на санкции, които все още не е ясно какви ще бъдат.


Ето какво заяви и президентът на централата Александър Чеферин: “Мерките, които са обявени са сериозни, но те няма да бъдат получени в УЕФА. Ще бъдат инвестирани в юношески и местен футбол за държавите в цяла Европа, включително и Великобритания. Тези клубове признаха грешката си бързо и показаха действия, с които да го докажат. Същото не може да се каже за клубовете, които продължават да са част от така наречената “Суперлига” и УЕФА ще предприеме нужните действия срещу тях”, заяви той.