google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Един от най-добрите тенисисти в историята Рафаел Надал получи огромно признание. Той бе посочен за най-доминиращ спортист на 21-ви век след публична анкета, организирана от американския медиен гигант ESPN.

Зад “Краля на клея” останаха легендата на леката атлетика Юсеин Болт, както и суперзвездата в плуването Майкъл Фелпс.

Участие в гласуването взеха общо 16 спортисти и отбора. То бе проведено на принципа на директната елиминация – участниците бяха разделени по двойки, а получилият повече гласове от феновете се класираше за следващия рунд.

Гласуването бе фокусирано не само върху самите спортисти, но и по начина, по който те са доминирали в определен турнир. Според преценката на феновете, 12-те трофея на Надал на Ролан Гарос са по-впечаляващи от трите поредни олимпийски титли на 100 и 200 метра на Юсеин Болт, както и 28-те олимпийски медала, които Майкъл Фелпс е спечелил в периода 2004 – 2016 г.

В класацията попадна още един тенисист – швейцарецът Роджър Федерер. Въпреки 8-те си титли на Уимбълдън обаче той не успя да се пребори с Юсеин Болт на 1/4-финалите от гласуването.

В Топ 8 на анкетата на ESPN намериха място също националният отбор по крикет на Индия, националният тим по ръгби на Нова Зеландия, боксьорът Флойд Мейуедър, който е непобеден на професионалния ринг, както и 7-кратният шампион в най-бързото състезание на света Формула 1 – Михаел Шумахер.