Онлайн състезание у нас? Да, наистина се случи!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Адаптивността в условията на световна пандемия от Коронавирус е ключова за оцеляването на личното благосъстояние, редица икономически сектори и разбира се.. на спорта. Неочаквано връхетялата епидемия блокира редица дейности от човешкото ежедневие. Много хора се събидуха в затруднение. Държавните политики се промениха в името на стремежа COVID-19 да не нанесе непоправими щети. Бойните спортове са малък щрих в общата картина на световни предизвикателства, но за хората, които живеят с тях и от тях,съхранение им е от изключително важно значение. По тази причина достиженията на дигиталната ера се оказаха решаващи в опазването на дневния ред на бойните спортове.

Накратко…технологиите помогнаха на таекуондо. Спортният сайт Sportal.bg анонсира, че Българската федерация на корейския боен спорт е създала истински прецедент в историята на бойните спортове у нас като  провела първото онлайн републиканско първенство  с помощта на Националната спортна академия. Иновацията бе подкрепена от студенти със специалност “Таекуондо” в НСА и всички те взеха участие в т.нар. дисциплина “Пумсе” (форма) чрез онлайн връзка. Идеята на формата в Източните бойни изкуства е провеждане на битка с въображаем противник използвайки техники и приоми от стила в празното пространство около демонстриращия. Оценката от съдиите се дава на база правилно техническо изпълнение, скорост и хармонично преливане в движенията на формата. Съдиите оценяваха онлайн изпълненията на студентите, а останалите участници също следяха в реално време своите конкуренти.

Абсолютен шампион по “форма“ стана студентът от първи курс Борислав Найденов, който е и трети на световното първенство по ханмаданг от 2017. В надпреварата взеха участие 21 състезатели, сред които и европейските вицешампиони Никол Чорбанова – IV курс, Митко Джорджев – II курс, които макар и шампиони в друго направление на корейския боен спорт направиха чудесни изпълнения на формите си.