От +2 до -8: Какво се обърка в Милан?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Росонерите" бяха лидери в Серия А до началото на февруари, но всичко се обърна с краката нагоре

Серия А изглеждаше като едно от малкото топ първенства в Европа, където битката за титлата щеше да продължи до последните кръгове. Милан започна шокиращо добре шампионата и нижеше невероятни резултати, които ги държаха на лидерската позиция чак до февруари.

Интер обаче успя да напипа правилната си игра и от момент, в който изоставаше от градския си съперник на две точки, месец по-късно “нерадзурите” са с осем точки аванс и мач по-малко на първото място, което логично кара фенове и специалисти вече да виждат Скудетото в синьо-черен цвят. Но какво се обърка при Милан и Стефано Пиоли?

1. Късата пейка

“Росонерите” определено успяха да сглобят много добра титулярна 11-ка, след като Пиоли намери правилното място на Хакан Чалханоглу, Давиде Калабрия възроди кариерата си отдясно на отбраната, а дуото в центъта Бенасер-Кеси беше непоклатимо. Когато обаче дойде време за ротации и заместване на контузени Милан нямаше адекватни алтернативи. На десния бек Диого Дало така и не впечатли след идването си от Манчестър Юнайтед, а младият Пиер Калулу сякаш има повече бъдеще като централен защитник, а не на титулярното си място отдясно.

В центъра младият Сандро Тонали успя да напипа играта си от Бреша и след Нова година навлезе в правилен ритъм, но привлеченият през зимата Суалихо Мейте от Торино не показа нужното ниво в мачовете след януари. В атака пък се стигна до там Златан Ибрахимович да бъде заменян от Рафаел Леао, който по принцип е ляво крило и нямаше как да донесе същия резултат като шведа в нападение.

2. Натовареният график 

Милан е отборът с най-много изиграни мачове от всичките си конкуренти в Италия. “Росонерите” трябваше да започнат сезона си само няколко седмици след като предишният беше завършил. В началото на септември те дадоха старт на официалните си мачове в квалификационните кръгове на Лига Европа, където победиха Шамрок Роувърс, Бодо-Глимт и Рио Аве, за да влязат в групите на турнира. В него Милан записа още десет мача, а в Купата на Италия – два. Така за седем месеца “росонерите” имат “в краката си” 41 мача. От +2 до -8: Какво се обърка в Милан? 1

3. Липсата на експлозивност

Милан разчиташе сериозно на физическата си скорост и бързи остри подавания в началото на сезона. Когато всички отбори все още напипваха стила си на игра, “росонерите” вече бяха дали началото на промяната в края на миналата кампания, когато направиха впечатляващ финален спринт в Серия А с отлична игра.

След настъпването на 2021 година обаче умората и липсата на качествени ротации доведоха до това Милан да се върне към по-постепенно изграждане на атаките и там нишката се скъса. Факт е, че повечето отбори вече приемат играта прекалено дълбоко срещу “росонерите”, което води със себе си още трудности за тях, тъй като високи топки към наказателното поле имат само един адресат – Златан Ибрахимович. Когато обаче шведът получи двама персонални пазача за 90 минути, разтягането на топката от единия тъч до другия вкарва Милан във Водевил.

От +2 до -8: Какво се обърка в Милан? 2
4. Формата на Чалханоглу и Ибрахимович

Няма съмнение, че два от основните стълба, на които Милан изгради аванса си през есента бяха Златан Ибрахимович и Хакан Чалханоглу. Шведът нижеше гол след гол на 39 години, а турчинът макар да не блестеше с голове и асистенции носеше нужната вариативност и връзка между халфове и нападение. След сериозната контузия на шведа през декември обаче той определено не е същият играч на терена.

Вижда се, че таранът се пази от пренатоварване на тялото си, тъй като няма кой да го замени от резервната скамейка, а когато се изключи за момент от играта целият отбор страда. Турският плеймейкър пък премина през тежко лечение на коронавиурс, което го изтощи не само физически, но и ментално по негови собствени думи. Красноречив е фактът, че Чалханоглу има само един гол от игра през целия сезон в Серия А и той дойде преди няколко седмици срещу Фиорентина.

Определено Милан има за какво да се притеснява, защото ако мечтаната титла вече е мираж главната цел, която е влизане в Шампионска лига далеч не е сигурна. Наполи, Аталанта и Ювентус дебнат зад “росонерите” и ако колебливата игра продължава прекрасната серия през есента ще остане само хубав спомен в поредния загубен сезон в търсенето на вярното решение.