От Формула 1 предупредиха, че стартове през сезон 2020 може и да няма
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ръководството на Формула 1 направи предупреждение, че има реална опасност всички стартове от сезона през 2020 г. да бъдат отменени. Все пак се работи по план шампионатът да стартира през юли, но това не е сигурно.

“Не сме способни да дадем никакви гаранции, че сезон 2020 изобщо ще се проведе, но целта ни остава шампионатът да започне с първо Гран при на 5 юли в Австрия. След това – седмица по-късно, най-вероятно ще се проведе още едно състезание на Red Bull Ring на 11 и 12 май.

В началото състезанията в Европа ще се провеждат без публика, като имаме надежди да отворим стартовете за посещение на по-късните етапи”, сподели изпълнителният директор на организацията Чейс Кери.

До момента състезанията в Австралия, Монако и Франция бяха отменени, а стартовете в Китай, Бахрейн, Виетнам, Канада, Нидерландия, Испания, Азербайджан и Канада са отложени за неопределено време, но не е ясно дали въобще ще се проведат.

Състезанието в Русия пък е насрочено за 25-27 септември.

Има огромен спад в приходите във Формула 1 с 84% за първите 3 месеца на новата година. Това става ясно от финансовите отчети на организаторите на автомобилната надпревара.

Собственикът на правата върху F1 Liberty Media обяви, че постъпленията за периода от първите 3 месеца за 2020 г. възлизат на едва 39 милиона долара. Ако направим сравнение за същия период на 2019 година, то тогава приходите са били на стойност 246 милиона долара.

Междувременно стана ясно, че са предприети мерки за ограничаване на разходите на отборите от Формула 1. През сезон 2021 трябваше да има някои значими промени в правилата, но те ще се отложат до 2022 г., а догодина състезалите ще пилотират тазгодишните версии на своите болиди.

Максималните бюджети на отборите също ще бъдат намалени, съобщават организаторите. По този начин се цели отборите с по-големи финансови възможности като Ферари и Мерцедес да нямат чак толкова голямо предимство спрямо по-малките отбори, които не са способни да харчат огромни суми за своите болиди.