Отиде си една от легендарните фигури на Барселона и Интер!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Луис Суарес Мирамонтес бе сред най-великите футболисти през 50-те и 60-те години на XX век.

Днес на 88 години си е отишъл един от “кавалерите на футболното кълбо” през 50-те и 60-те години на XX век – легендарният Луис Суарес Мирамонтес. Той бе първият, а към момента и единствен испанец, който печели „Златната топка“ през 1960 година.

Роденият в Ла Коруня Луисито, както е известен в Испания и Италия е привлечен от Барселона през 1954 година. За седем години с “лос кулес” добавя във визитката си шест трофея. През 1961 Хеленио Херера го взема в Интер, където става част от един изключителен състав на “нерадзурите”, който триумфира с отличие след отличие.

Три години след трансфера си в Италия е с ключова заслуга за “Ла фурия Роха”, който става втори европейски шампион, а на финала печелят срещу защитаващите първата си титла СССР.

Между 1988 и 1991 ръководеше националната селекция на родината си с която бе на Мондиал 90′ в Италия. Той е една от най-великите футболни фигури в историята на иберийската страна, но е изключително разпознаваем и на “Ботуша”, където премина огромна част от треньорската му кариера.

За последно беше временен треньор на Интер в средата на 90-те години. Неговите професионализъм и компетенция бяха ценени високо и в Испания, и в Италия. Работи и като спортен коментатор пред новия век.