google новини лого Последвай ни
Добави коментар
През 2017 година таранът е отхвърлен от Юве заради потенциален проблем със сърцето.

Централният нападател Патрик Шик създаде първия магически момент на Евро 2020, смълчавайки Шотландия на стадион „Хемпдън парк” в Глазгоу, след като отбеляза страхотен гол, прехвърляйки стража на островитяните, от 45,44 метра. Това се смята за най-далечната дистанция, от която някой се разписва на европейски и световни квалификации, откакто се води изобщо такава статистика.

Но кой е нападателят на Чехия, който матира шотландците на два пъти и за когото всички не спират да говорят?

Още на 11-годишна възраст талантът на Шик е забелязан и той е привлечен в редиците на гранда Спарта (Прага). За мъжкия състав на чешкия гранд дебютира през 2014 година в края на сезон, в който неговият отбор спечелва дубъл.

Ограниченото игрово време, което получава, кара младия нападател да премине в редиците на Бохемианс под наем, като този негов ход се оказва успешен.

В 27 двубоя отбелязва 8 попадения за ирландския тим и логично е трансфериран през лятото на 2016 година в Сампдория.

Патрик Шик нанизва 11 гола в 32 мача в Серия А за италианския клуб, а през следващия сезон е потърсен от гранда Ювентус.

За съжаление на чешкия таран този престижен потенциален трансфер се превръща в кошмар. „Зебрите“ заклеймяват нападателя и го определят за „повредена стока“, тъй като таранът на два пъти не успява да премине успешно необходимите медицински прегледи в Торино. В Ювентус смятат, че Шик има проблеми със сърцето.

Друг голям клуб на Ботуша обаче решава да рискува и взима под наем младия футболист в редиците си – Рома. През следващия сезон „вълците“ откупуват чешкия стрелец, но нещата за него не потръгват по най-добрия начин – в 58 двубоя за римския гранд  отбелязва едва 8 гола.

В никой друг клуб дотогава Патрик Шик не е бил с толкова лоши показатели. И Еузебио ди Франческо, и Клаудио Раниери виждат в него потенциал и му гласуват  доверие, но за съжаление  чехът не го оползотворява по необходимия начин.

През 2019 година Рома решава да изпрати тарана под наем в РБ Лайпциг. Там нападателят се представя на добро ниво, като достига за втори път в кариерата си след Сампдория до двуцифрен брой попадения – 10 в 22 мача, като се отчита и с 2 асистенции. Немският клуб иска да задържи стрелеца, но няма възможност да плати за него исканите тогава 28 милиона евро.

При така стеклата се ситуация най-бързо за подписа на играча се ориентира друг от Бундеслигата – Байер (Леверкузен). „Аспирините“ плащат 26,5 милиона евро за Патрик Шик, като до този момент той оправдава доверието на немците. Чехът има ключова роля в немския тим, като той е най-предпочитаният футболист за върха на атаката им.

Българският национален отбор също усети класата на Шик. В квалификациите за Евро 2020 „лъвовете“ загубиха с 1:2 от Чехия, като именно 25-годишният нападател ни наказа и в двата пъти.

В родината си Патрик Шик често става обект на сравнение с големия Ян Колер, който също дава старт на своята кариера от Спарта (Прага).

Млад, снажен, техничен, със силно физическо присъствие в атака, но и погледа над играта, тепърва Патрик Шик ще ни изумява, а докъде ще стигне – предстои да разберем.