Пътят на Англия до финала на Евро 2024
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Трите лъва" ще спорят за европейската титла за втори пореден турнир - дали този път ще успеят?

Отборът на Англия се насочи към Европейското първенство 2024 като фаворит, след като направи силна квалификационна кампания. Те се озоваха в група С на Евро 2024 с отборите на Сърбия, Дания и Словения, като очаквано излезнаха от груповата фаза, въпреки че не показаха много силна игра.

Първият мач на тима на Гарет Саутгейт в Германия бе срещу Сърбия и бе спечелен с 1:0. Това не беше блестящо представяне от Трите лъва, но много добре свършена работа в началото на тяхната група. Ранен гол на Джуд Белингам се оказа достатъчен за минимален успех.

Както и в мача си срещу Сърбия, Англия започна добре и поведе във втория кръг срещу Дания, този път чрез Хари Кейн. Но за разлика от Сърбия, Дания всъщност изравни и изглеждаше по-вероятно да спечели. Този двубой показа реалните проблеми на Англия в турнира и че нещата няма да са лесни за тях.

В третия кръг на груповата фаза англичаните завършиха 0:0 срещу Словения. На хартия това беше най-лесният мач в групата за Англия. Английският тим имаше 74% притежание, но успя да отправи само четири удара към вратата и очевидно не успя да отбележи.

В 1/8-финалите тимът на Англия беше близо до полет към дома. Селекцията на Гарет Саутгейт губеше с 0:1 от Словакия до заключителните минути, когато виртуозно изпълнение на Джуд Белингам изравни резултата. Бърз гол на Хари Кейн в началото на продълженията прати “Трите лъва” в 1/4-финалите. Там отборът на Англия се пребори с Швейцария след дузпи, като редовното време завърши 1:1.

На полуфиналите Англия имаше голям тест – двубой срещу Нидерландия. Трите лъва победиха с резултат 2:1 след победен гол на Оли Уоткинс в заключителните минути. Англия трябваше да обръща мача и показа характер, а в неделя в Берлин предстои моментът на истината – финала срещу Испания и шанс за първа европейска титла.