google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Кройф си отиде от този свят на 24 март 2016 години

На днешната дата – 24 март, през 2016 година, се сбогувахме с един от най-шармантните играчи за всички времена. Пленяващият художник с топка в крака, който караше сърцата на милиони по света да препускат в бесен ритъм – Йохан Кройф.

Легендарният номер 14 ни напусна на 68-годишна възраст, но ни остави незабравими и с нищо несравними спомени.

Пет години без най-изящното лале - неповторимият Йохан 1Нека си припомним някои от неговите забележителни цитати:

* Техниката не означава да можеш да жонглираш с топка 1 000 пъти. Всеки може да се научи да прави това с тренировки. След това може да работи в цирка. Техниката е да можеш да подаваш топката с едно докосване, с точната скорост и на подходящия крак на твоя съотборник.

* Хората си мислят, че някой, който е жонглирал с топка във въздуха по време на игра, докато през това време четирима защитници от противника са се върнали в защита, е велик. Аз казвам, че той трябва да работи в цирка.

* Изберете най-добрия играч за всяка позиция и ще се окажете не със силна единайсеторка, а с 11 силни единици.

* В моите отбори вратарят е първият нападател, а нападателят е първият защитник.

* Защо да не може да се победи по-богат клуб? Никога не съм виждал торба с пари да вкарва гол.

* Аз съм бивш футболист, бивш технически директор, бивш треньор, бивш мениджър и бивш почетен президент. Хубав списък, който показва отново, че всичко си има край.

* Играчите, които не са истински лидер, а се опитват да бъдат, винаги тормозят другите играчи след грешка. Истинските лидери на терена вече предполагат, че другите могат да направят грешка.

* Какво е скоростта? Спортната преса бърка скоростта с прозорливостта. Разбирате ли, ако започна да тичам малко по-рано от някой друг, изглежда, че съм по-бърз.

* Има само един момент, в който можеш да стигнеш навреме. Ако не си там, или си подранил, или си закъснял.

* По време на мач статистически е доказано, че играчите всъщност притежават топката средно по 3 минути … Така че най-важното нещо е какво правиш през останалите 87 минути, в които топката не в краката ти. Точно това определя дали си добър играч или не.

* Има само една топка и трябва да е у теб.

* Не съм религиозен. В Испания всичките 22-ма играчи се кръстят преди да стъпят на терена. Ако това действаше, всички мачове щяха да свършват наравно.

* Правете така, че най-слабите играчи на противниковия отбор да получават топката. Така ще си я връщате за нула време.

* Ако притежаваш топката, трябва да направиш така, че теренът да е възможно най-голям, а ако топката е у противника, трябва да направиш така, че да е възможно най-малък.

* Всеки професионален голфър има отделен треньор за дългите удари, за ударите на средно разстояние и за късите удари. Във футбола имаме един треньор на 15 играчи. Това е нелепо.

Пет години без най-изящното лале - неповторимият Йохан 2

* Преминаването на първия кръг никога не е моята цел. За мен идеалният вариант е да съм в една група с Бразилия, Аржентина и Германия. Така ще съм се отървал от два съперника след първия кръг. Така разсъждавам аз.

* В днешно време футболистите могат да ритат само с предната част на крака. Аз можех да ритам с предната, с вътрешната и с външната – и то и с двата крака. С други думи, бях шест пъти по-добър от днешните футболисти.

* Качество без резултати е безсмислено. Резултати без качество са отегчаващи.

* Има много малко играчи, които знаят какво да правят, когато не ги пазят. Затова понякога казваш на защитника: Този нападател е много добър, но не го пази.

* За мен е ужасно, че талантливи футболисти биват отхвърляни заради компютърна статистика. Въз основа на тези критерии в Аякс сега аз щях да бъда отхвърлен. Когато бях на 15 г., не можех да ритна топката на 15 м с левия си крак и на 20 м с десния. Моите качества техника и визия не могат да бъдат засечени от компютър.

* Да играеш футбол е много просто, но да играеш опростен футбол е най-трудното нещо.

* Ако исках да го разберете, щях да го обясня по-добре.