Петров изпадна във възторг: “Проектът VAR е супер успешен!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
ЦСКА бил единственият клуб, който не е организирал среща за разяснение на VAR протокола

Отговорникът за внедряването на VAR в българското първенство – Петър Петров, се прехласна по системата още след втория мач, в който беше използвана технологията, имаща твърде малко общо с духа на футболната игра.

Дебютът на системата беше на двубоя ЦСКА София – Арда, след койото наставникът на Армейците Любо Пенев в прав текст назова слабостите и субективността във функционирането на технологията.

VAR имаше и на двубоя Лудогорец – Берое, след който Орлите спечелиха 10-поредна шампионска титла.

Петров заяви, че само ЦСКА все още не бил организирал среща за разяснение на VAR протокола.

“Минаха два мача, в които се използва реално системата VAR,” заяви Петров. “От тях не мога да твърдя, че проектът е супер успешен.

“Учим се, но мисля, че и в двата мача нашите съдии се постараха да възтържествува справедливостта, което е и същността на тази програма – да победи този, който най-много заслужава, да има честност. Който не работи, той не греши.

“Сигурно има много неща, които има да изчистваме. На мача на „Българска Армия“ имаше един тайминг от две минути и половина, който не ми хареса.

“На Лудогорец – Берое имаше ситуация, в която асистентът на терена сбърка, но след проверката с VAR се видя, че голът е редовен. Имаше много трудна ситуация за наказателен удар. Главният съдия отиде на монитора за проверка. Той съответно си взе решението. Това показва, че сме на прав път.

“Единствената ми молба е играчи и треньори нека още веднъж да се запознаят с VAR протокола. Той е част от правилата на играта футбол. Това не е нещо измислено от нас. То е въведено от борда на ФИФА. Ако те познават ситуациите, няма да възникват излишни въпроси.

“С решение на Съдийската комисия всички клубове от Първа лига бяха запознати лично от инструктори и от членове на комисията с VAR протокола. Единствено ЦСКА все още не са организирали тази среща. Може би са имали други организационни проблеми.

“Аз искам да ги помоля в най-скоро време наш инструктор да ги посети и всички тези неща да се знаят. Видях я нашата презентация на бюрото на администратора. Не знам дали са се запознали с нея. Съжалявам, уважавам ги много, но това е елитен клуб и както всички останали, трябва да са много добре наясно с VAR протокола.

“Ние ще запознаем феновете и спортната общественост благодарение на вас медиите. Много помагате в целия процес и предполагам, че ще продължите да помагате, за да стане ясен смисълът на тази помощна програма.“

“Недостатъците на тази система са ясни. Досега нашите съдии са имали обучение, което е проведено на юношески мачове.“

“Системата за мен е бъдещето. Бъдещето е в иновациите и технологиите. Романтиката, емоциите е връщане назад. За съжаление ние вървим напред.“

“На стадион „Българска Армия“ по време на проверката за две минути стана тишина. Играчите не реагираха. Всички искат справедливост и реалният победител да бъде определен на терена.“

“И 14-те стадиона за Първа лига ги тествахме безплатно. Благодаря на всички отбори, защото си подобриха инфраструктурата.”