Почетоха Красимир Анев със “Златен знак” за принос към спорта

Почетоха Красимир Анев със "Златен знак" за принос към спорта 1
5 0
На този етап прекратилият кариерата си биатлонист няма намерение да се захваща с треньорска дейност

Най-успешният български биатлонист през новото хилядолетие Красимир Анев беше награден със “Златен знак” от Пресклуб “България” за изключителен принос към спорта.

Повод за присъждането на приза стана прекратяването на състезателната кариера на спортиста от Самоков, който прие наградата заедно с личния си треньор Георги Фъртунов.

Анев направи запомняща се кариера в биатлона, като за 22 години по белите писти съумя да спечели 23 медала от престижни международни надпревари, сред които се отличават извоюваните европейски титли както при юношите, така и при мъжете.

Освен това той може да се похвали с четири сребърни и четири бронзови медала от първенства на Стария континент, челни места от стартове за Световната купа и отличие от Световните военни игри.

Анев разкри и кои са най-трудно извоюваните призови места.

“На европейското първенство преди три години спечелих сребро на 20 км в индивидуалната дисциплина и бронз на спринта на 10 км, но това са най-изстраданите ми медали,” сподели той.

“Бягах болен, но знаех, че скоро ще ставам баща. Беше много щастлива година в личния ми живот. При това, предишната година имах контузия.

“Казах си, че каквото и да ми се изпречи на пътя, ще го преодолея.”

Анев се върна и към момент от своя живот, който не е известен на мнозина. Още в съвсем ранна възраст той се сблъсква със сърдечен проблем, но и това не се оказва в състояние да го откаже от голямата му страст – биатлона.

“Отказах да го приема,” заяви той. “Благодаря на професор Тошо Балабански, че ме върна към спорта. Благодарен съм и на д-р Първанов, който вече не е между нас, и с когото работихме 13-14 години. На младите бих казал никога да не се отказват.
Треньорът Фъртунов призна, че е безработен след решението на Анев да сложи край на състезателната си дейност, допълвайки че не е получавал покана за работа от родната федерация.

Анев, който на този етап изключва да се захване с треньорство разкри, че в момента се подготвя за държавен изпит по специалността “Спорт и сигурност” в НСА.