Почитат двама от най-заслужилите ни борци
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бившите световни шампиони по класическа борба Живко Миланов и Стоян Балов ще бъдат удостоени с с най-високото държавно отличие в областта на спорта

Две от най-големите фигури в историята на българската класическа борба – световните шампиони Живко Вангелов и Стоян Балов,  ще бъдат удостоени с най-високото държавно отличие в областта на спорта – “Венец на победителя” за 2020 година, съобщи спортният министър Красен Кралев.

Роденият през 1960 година Вангелов, майсторът на поясните хвърляния през трупа, е двукратен световен първенец – от първенствата в Колботен през 1985 година и в Клермон Феран две години по-късно, където е обявен за най-техничен борец на шампионата.

Почитат двама от най-заслужилите ни борци 1

През 1988 година борецът на Левски-Спартак, който се състезава в категория до 62 кг, стига до сребърния медал на Олимпиадата в Сеул. Освен това възпитаникът на спортното училище в Хасково е двукратен европейски шампион – през 1985 г. в Будапеща и през 1987 г – в Тампере.

Вангелов е носител на два бронзови медала от световни първенства, а през 1987 година е обявен от световната федерацция FILA за борец №1 на планетата.

Почитат двама от най-заслужилите ни борци 2

Балов, който е роден в същата 1960 година, също като Вангелов печели световната титла в Колботен през 1985 година. Досущ като него се окичва и със сребро на Олимпийските игри в Сеул през 1988.

Роденият в село Чавдар, Софийско Балов се състезава в категория до 57 кг, а в кариерата си е печелил и сребърен медал от европейско първенство.

Той е бивш треньор на националния тим по класическа борба.

Официалното награждаване ще се състои в края на месец януари по време на шестото издание на “Нощта на шампионите”.

Традиционната церемония, на която се отличават най-успешните наши спортисти за изминалата година, легенди и дейци на българския спорт, се организира от Българския спортен тотализатор и Българската национална телевизия. Тотализаторът осигурява и парична награда за победителите в размер на 215 000 лева.