google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Настоящият проблем с инфекциозния вирус COVID – 19, който безмилостно атакува почти всички континенти на земното кълбо наложи въвеждането на извънредни превантивни мерки за безопасност на населението по целия свят. Редица държави задължават или препоръчват на своите граждани да останат по домовете си, да избягват струпване на хора, спортни зали, събития, фитнеси. Много зали, които предлагат колективни занимания бяха принудени да преустановят дейността си за неопределено време. Масово, хората осъзнават сериозността на настоящата ситуация и си остават вкъщи.  Така много от тях са принудени да останат далеч от любимото си хоби – да тренират, да практикуват, да упражняват тялото си и да се движат. Възможно ли е да превърнем дома си в своеобразна зала за тренировка, а бойните изкуства да бъдат спасителен пояс от потенциалното обездвижване, с което някои от нас без съмнение ще се изправят?

Нека го признаем, домовете ни не са пригодени за пълноценно трениране. Липсва и социалният контакт на тренировките, които освен, че насищат тялото със здравословно натоварване дават на личността възможност да общува  и комуникира в приятелска среда. Извънредното положение в България развързва въображението за възможностите как да поддържаме тялото си в добра форма, когато нямаме достъп до спортна инфраструктура . Ето и някои възможности на бойните спортове, които биха обогатили ежедневието в случай, че сме решили да не излизаме от дома. Те ще дадат прилично натоварване, тонус и виталност на тялото в дните на обездвижване.

АЛТЕРНАТИВИТЕ:

„Бой със сянка“. Това упражнение е задължителна част от тренировъчния процес във всяка зала по ударен боен спорт – бокс, кик-бокс, муай-тай, дори в някои школи по карате.

Идеята на упражнението е практикуващият да застане в бойна стойка – такава каквато би използвал в ситуация на истински двубой.  От нея той започва да нанася удари във въздуха с презумпцията, че срещу себе си има истински противник. „Бой със сянка“ е динамично упражнение – тялото трябва да се движи в пространството сякаш се намира на ринга – отпуснато, естествено, технически правилно. Битката се случва във вашия ум и вие избирате най-добрите възможности за комбинация от удари и придвижване. Подобна тренировка се използва в спортните зали за загрявка, но в извънредната ситуация като тази би била добър компромисен вариант, заради използването на цялото тяло, възможността за изпотяване и детоксикация, както и добрия шанс да затвърдите фундаментите и техническата база на ударната си техника.

Възможно е да направите един или два рунда с конкретно задание – само прави удари или само комбинация от прави удари. С всеки следващ рунд може да усложнявате комбинациите, които използвате. В затворено пространство е трудно да се използват и крака, но при достатъчно условия за това  бихте могли да интегрирате в комбинациите си и удари с крака.

При наличие на малки тежести вкъщи – гирички между 1 и 3 килограма съвсем спокойно практикувайте „бой със сянка“ с тежести. Преди това обаче загрейте с няколко предварителни рунда и добри въвеждащи упражнения за китки, лакти, таз и рамена.

Пуснете хронометър за отмерване на рундовете. Има специално структурирани боксови хронометри в интернет, но не е проблем да използвате стандартния на смартфона си. При липса на всички тези технологични удобства може да хвърляте по едно око на стенния часовник или този на секцията.
В случай, че не разполагате с атлетизма на сериозно трениращи или професионални атлети, не се претоварвайте. Между 3 и 5 рунда по 3 минути са напълно достатъчни. Ще се убедите сами!

А ако никога не сте практикували бокс – потърсете инструкционални клипове в интернет. Започнете с основите – как се изпълняват ударите, каква е правилната стойка. Превърнете времето за спорт във време за изучаване на изкуство – изкуството да удряш и да бъдеш запазен от прииждаща атака. Дори това би било обогатяващо за начинаещ човек затворен вкъщи, но изкушен от бойните спортове и изкуства.

Трите ключови упражнения за кондицията на един човек – клекове, лицеви опори, коремни преси.

Клековете, опорите и различните форми на коремни преси са чудесен начин за кратко време да вкарате в употреба широк набор от мускулни групи. Ако живеете в страна, в която нямате възможност да излизате навън, физическата ви форма трябва да бъде поддържана дори между 4-те стени на дома ви. Няколко серии опори, преси и клекове са прекрасна възможност да раздвижите тялото си. В комбинация с „бой със сянка“ ще получите добра възможност за съчетание между мускулно и кардио натоварване. Разбира се, в разумни размери.

Поддържай форма с бойни спортове и кондиционни упражнения у дома (ВИДЕО) 1

Превърнете мебелите и всичко около вас в уреди

Пълни бутилки с вода или столове могат да бъдат използвани прекрасно за различни упражнения, които лесно може да намерите в интернет.Ако разполагате с лични фитнес уреди под ръка – фитнес ластици, гири, малки дъмбели, дискове и др. – още по-добре.

Медитирайте. В Япония медитацията в залата по бойни изкуства се нарича „мокусо“. Мокусо има за цел да освободи ума от галопиращите мисли, натрупаното напрежение създадено от нещата, които сме преживели емоционално, физически и психически. Умът изпразнен от вредни мисли помага на тялото да живее по-добре в действителността. Опитайте да застанете в удобна за вас поза, затворете очи и отпуснете ума си. Не мислете за нищо, оставете водопада от мисли и чувства да утихва все повече. Дишайте. Съществувайте тук и сега. Във времена на пандемия и усещане за постоянна опасност наоколо, повече отвсякога се нуждаете от  спокоен ум и спокойно тяло, които заедно да удвоят вашия собствен потенциал.

Поддържай форма с бойни спортове и кондиционни упражнения у дома (ВИДЕО) 2