Помните ли Иван Шарий? Днес става на 63 и още играе
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Украинският нападател е първият чужденец, играл за Етър

През 1989 година устремилият се към разбиването на доминацията на софийските грандове Етър прави екзотичен за времето си трансфер.

От Ворскла, базиран в побратимения на Велико Търново град Полтава, е привлечен опитният нападател Иван Шарий. Днес украинският голмайстор навършва 63 години, но… все още не е сложил край на кариерата си.

Помните ли Иван Шарий? Днес става на 63 и още играе 1

В края на 80-те години на миналия век Етър вече се превръща в тим със сериозни претенции, като след два поредни сезона, в които печели бронзовите медали, стига и до историческата шампионска титла през 1991 година.

Шарий пристига в Старопрестолния град с богата визитка – носил е екипите на Динамо (Киев), Динамо (Минск), Черноморец (Одеса), Металург (Запорожие) и Ворскла (Полтава), а освен това е работил със специалисти от ранга на Валерий Лобановски, Олег Базилевич, Никита Симонян.

В един момент Иван Григориевич е притежател на три рекорда в украинския футбол – за най-възрастен играч в украинската висша лига (на 18 май 1999 година с тима на Ворскла той излиза срещу Николаев на 41 години, 5 месеца и 24 дни), за най-възрастен дебютант (през 1996 година), както и за най-възрастния автор на гол в тамошния елит.

През 2009 година е обявен за Най-добър играч на столетието в Полтавска област.

На “Ивайло” пък Иван Григориевич, акостирал в България в период, в който друг представител на съветската школа – арменецът Сейран Осипов, преминава в Хебър (Пазарджик), има удоволствието да играе под ръководството на друг гуру в треньорската професия – Георги Василев.

Помните ли Иван Шарий? Днес става на 63 и още играе 2

В Етър по това време конкуренцията е изключителна, но все пак с виолетовата фланелка Шарий записва 12 мача във във всички турнири, в които реализира 6 гола.

Нападателят поставя началото на мини-украинска инвазия във Велико Търново, като в следващите години край Царевец пристигат русокосият таран Игор Кислов, стражът Олег Моргун, последвал Георги Василев в Левски, както и друг вратар – Игор Шелист.

Заслужилият майстор на спорта на Съветския съюз Шарий, който в един момент от кариерата си е пред трансфер в именития ЦСКА (Москва) продължава да демонстрира завидна форма. Дори на 63! Днес нападателят облича екипите на аматьорските Ворскла-заря и Колос.