Преди Кинг Кени Ливърпул имаше и Кевин. Кевин Кийгън!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Днес двукратният носител на Златната топка навършва 70

През 1977 година набралият вече скорост Ливърпул печели първата си европейска клубна титла.

Интересът към водещите играчи на Червените достига невиждани висоти, а изненадващо или не, босовете от “Анфийлд” приемат офертата на германския Хамбургер за динамита в атаката на тима на Боб Пейсли – Джоузеф Кевин Кийгън.

Тимът от Бундеслигата плаща внушителните за времето си 500 хиляди паунда за играча, който в следващите две години ще се окичи с най-престижното индивидуално отличие в Европа – “Златната топка”.

Ливърпул бързо намира подходящ заместник, който с годините съвсем заслужено се сдобива с кралско прозвище – Кинг Кени (Далглиш), но в историята на магнетичния клуб от Мърсисайд завинаги със златни букви остава записано и името на Кийгън.

Английският национал се обгръща със слава в северния германски град, а след това заиграва както за Саутхямптън, така и за Нюкасъл, но в съзнанието му завинаги се запечатва екзалтираната атмосфера на “Анфийлд” и грохота, идващ от легендарната трибуна Коп.

Години след тръгването си от Ливърпул, Кийгън признава в какво състояние е изпадал щом френетичните привърженици на Червените подемат катедралното изпълнение на разтърсващата You’ll Never Walk Alone.

Преди Кинг Кени Ливърпул имаше и Кевин. Кевин Кийгън! 1

“Единственото нещо, от което се плашех, е да пропусна гол от чиста позиция пред Коп,” излива душата си Кевин. По-добре би било да умра ако това се случи.

“Когато те (феновете) запяваха You’ll Never Walk Alone, сълзите бликваха от очите ми. Имаше случаи, в които буквално играех и плачех…”

Кевин се ражда на 14 февруари 1951 година в малкото миньорско селище Армторп, близо до Донкастър. В семейство на миньор, разбира се. А както баща му, така и чичо му, са ревностни привърженици на Нюкасъл Юнайтед.

Именно от чичо си получава първата си топка, а малко по-късно баща му купува и първите футболни обувки. Te са втора употреба – от спортния магазин, който е собственост на тогавашния централен нападател на Донкастър Рей Харисън.

След неуспешен пробен период в Ковънтри и пропуснат такъв в Донкастър, Кийгън се озовава в третодивизионния Скънторп. Играе там между 1968 и 1971 година, докато още преди да навърши 20 не е забелязан от скаута на Ливърпул Джеф Туентимън.

Човекът на Бил Шанкли докладва: “Има един дребосък… Тича като муха без глава по терена, но не спира да се бори и винаги е там, където е топката”.

Това всъщност е началото на една величествена кариера.

Преди Кинг Кени Ливърпул имаше и Кевин. Кевин Кийгън! 2

Ливърпул плаща на Скънторп 35 000 лири, за да си осигури услугите на Кийгън. Още преди да влезе в съблекалнята на Червените, Кевин приковава вниманието върху себе си. Изчаквайки Шанкли, за да подпише контракта си, момчето от Армторп сяда върху кошчето за боклук, разположено на десетина стъпки от входа на “Анфийлд”.

Именно в това положение го щраква и фотографът на местния Liverpool Echo, a снимката впоследствие се сдобива с митичен статут.

Седнал върху кошчето новобранец, разбира се, е грандиозен повод за известната с бурните си шеги съблекалня на Ливърпул. Кийгън буквално е засипан от майтапи, а притеснението му става толкова силно, че той не успява да обуе правилно шортите си за първата тренировка…

Останалото е история…

Преди Кинг Кени Ливърпул имаше и Кевин. Кевин Кийгън! 3

Кевин оформя знаменит нападателен тандем с Джон Тошак и печели три шампионски титли на Англия, ФА Къп, два пъти триумфира с Червените в УЕФА Къп, а през 1977-а вдига и трофея в турнира за Купата на европейските шампиони – предшественик на Шампионската лига.

С екипа на Ливърпул изиграва 323 мача и реализира точно 100 гола.

И до ден-днешен по-възрастните привърженици на мърсисайдци си припомнят репликата на популярния преди години радио-коментатор Дейвид Коулман: “Тошак… Кийгън… 1-0!”

Българските любители на футбола също имат шанса да се срещнат с Кевин, който се сдобива с нов прякор по време на престоя си в Хамбургер – Могъщия Мишок (Mighty Mouse).

През юни 1979 година Кийгън идва в София с националния тим на Англия, който гостува на стадион “Васил Левски” в квалификация за европейското първенство през 1980 г.

Ден преди дуела момчето от Армторп дори гостува в предаването “Всяка неделя”, в което оставя изключително впечатление. Зрителите са във възторг от един харизматичен футболист, умеещ да се изразява интелигентно на различни теми.

Стъпвайки на тревата на “Васил Левски” обаче той се превръща в познатото торпедо. Англия печели с 3:0, а първият гол е дело на толкова обичания в Ливърпул и до днес Кийгън. Кевин Кийгън!

Който днес навършва 70…