Преди сезон 2022/2023: Славия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Галин Иванов започва четвъртия си престой при Белите

И през този сезон един от най-разумно развиващите се клубове в България – Славия, ще опита да играе ключова роля в Първа лига, оставайки верен на себе си да акцентира на развитието на родни футболисти, като в същото време поддържа така нужната финансова хигиена.

През миналия сезон тимът на Златомир Загорчич изнесе серия от добри мачове и заслужено намери място в челната шестица. Вън от съмнение е, че най-старият столичен клуб ще опита ново влизане в Топ 6, колкото и трудно да изглежда с това с оглед на значимото подсилване на някои от основните конкуренти.

“Готови сме за началото на първенство. Имаме добри футболисти. Надяваме се да влезем в мачовете със самочувствие. Трансферният прозорец не е затворил, така че е възможно някой от играчите да замине за чужбина“, заяви Загорчич.

Селекция

И през това лято Славия не изневери на организационната дисциплина, осъществявайки малко на брой, но съвсем логични трансфери. Отбраната на тима беше подсилена от утвърдилия се в първенството на Северна Македония Константин Чешмеджиев. 26-годишният централен защитник идва от един от шлагерите на югозападната ни съседка – Шкупи, който през миналия сезон спечели шампионската титла. Чешмеджиев записа 28 мача, в които реализира 1 гол и добави 1 асистенция.

В атака пък Загорчич ще може да разчита на спечелилия титлата в Азербайджан Ахмед Ахмедов. След престоя си в Нефтчи (Баку) нападателят се върна в ЦСКА София, но получи сериозна контузия. Въпреки това се възстанови, ала така и не получи шансове за изява. Според мнозина Ахмедов ще има чудесна възможност да демонстрира солидните си умения на стадион “Александър Шаламанов”.

Безспорният трансферен удар на Славия, разбира се е завръщането на безкрайно опитния Галин Иванов, който през последните два сезона носеше екипа на ЦСКА 1948. Любопитно е да се отбележи, че това ще бъде четвъртият престой на 34-годишния футболист в “Овча купел”.

Представяне в контролите

Славия проведе продължителен подготвителен лагер в Банско, по време на който изигра четири контролни срещи. В първата отстъпи с 1:2 на новака в Първа лига Спартак (Варна), последва равенство – 1:1, с втородивизионния Монтана, победа с 1:0 над Арда (Кърджали) и минимална загуба с 1:2 от друг новак в елита – Хебър (Пазарджик), като този спаринг се игра в три полувремена по 30 минути.

След завръщането си в София Славия изигра последната си предсезонна контрола, в която беше представен и отборът. В нея формацията на Заги постигна комфортна победа с 3:0 над втородивизионния Спортист (Своге).

Съставът на Белите в контролата със Спортист: Светослав Вуцов; Ертан Тумбак, Емил Виячки, Константин Чешмеджиев, Людовик Соарес, Кристиян Стоянов, Йон Бакеро, Иван Минчев, Радослав Кирилов, Тони Тасев, Ахмед Ахмедов (след почивката в игра влязоха: Ерол Дост, Галин Иванов, Христо Попадийн, Венцислав Керчев, Георги Вълчев, Валентин Петров, Дарко Тасевски, Кемело Нгуена, Емил Стоев)

Очаквания и прогнози за новия сезон

Букмейкърите не дават почти никакви шансове на Белите за пробив в Топ 6. Според betano.bg Славия най-вероятно ще се бори за 7-8 позиция в крайното класиране с Локомотив (Пловдив).

Това, разбира се, е логичният прочит на състоянието на тима. Не бива обаче да се забравя, че Белите разполагат с някои от най-класните изпълнители в българското първенство и са в състояние да ударят тежко всеки, който ги подцени.

Славия има сили да завърши на 7-а позиция, изпреварвайки Локомотив. За по-горно класиране ще са нужни повече постоянство и… може би още един класен офанзивен играч.

Снимка: start-photo.bg