ПСЖ – Истанбулспор доиграват довечера, Ердоган се намеси
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Турският държавен глава Ердоган настоя УЕФА да вземе адекватни мерки

Прекратеният заради расистки скандал двубой от Шампионска лига между Пари Сен Жермен и Истанбул Башакшехир ще бъде завършен довечера от 19.55 часа, съобщава L’Equipe.

Maчът ще бъде подновен с нова съдийска бригада, като главен рефер ще бъде Дани Маккели от Нидерландия.

Снощи мачът бе прекратен след четвърт част игра, след като четвъртият съдия Себастиан Колцеску (Румъния) обиди на расова основа помощник-треньора на турския тима Пиер Уебо.

Румънецът се защити, заявявайки, че е използвал думата “negru”, която на неговия език означава тъмнокож човек.

Европейската централа УЕФА информира първоначално, че мачът ще бъде подновен в 23:00 часа българско време, но това не се случи, защото турците отказаха да излязат на терена.

В същото време стана ясно, че профилът на скандалния арбитър Колцеску в Инстаграм е стана жертва на турски хакери. На стената се появи надпис “Не на расизма“, а нападателите дори са се подписали със своите псевдоними и са оставили линкове към своите профили в социалните мрежи.

Действията на Колцеску предизвикаха недоволството и на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който със среднощна публикация в Туитър призова УЕФА за намеса в безпрецедентния случай.

“Вярвам, че УЕФА ще предприеме необходимите мерки. Ние безусловно подкрепяме борбата с расизма и дискриминацията в спорта и във всички сфери на живота“, написа Ердоган.

Любопитното е да се отбележи, че Колцеску ръководи двубой на националния тим на България само преди около месец. Тогава Лъвовете постигнаха победа с 3:0 над Гибралтар в контрола на стадион „Васил Левски“.