Различният ден за английския футбол – Liverpool v Man United
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Залогът днес е особено висок - лидерската позиция във Висшата лига

Чували сме много за дербито на северен Лондон, от години слушаме за възраждането и финансовата мощ на Манчестър Сити и Челси, впечатляваме се от някой и друг силен сезон на Евертън или Нюкасъл.

Но нищо от изброените дори не може да се доближи до аурата на безспорно най-големия сблъсък в английския футбол – дуелът между мастодонтите на Острова Ливърпул и Манчестър Юнайтед. Клубовете, които общо имат във витрините си 39 шампионски титли, 19 трофея от турнира за Купата на футболната асоциация (ФА Къп), 13 Купи на лигата и 36 трофея от двубоя “Къмюнити Шийлдс”.

Днес пък емоцията, заобикаляща наелектризиращия сблъсък, е още по-силна, тъй като за първи път от доста време насам двата яростни съперника са челници във временното класиране на Висшата лига и спечелени три точки след последния съдийски сигнал на “Анфийлд” ще означават само едно – първо място!

Шампионът Ливърпул продължава защитата на титлата, опитвайки да превъзмогне невъобразима кадрова криза в отбрана, но несъмнено Юрген Клоп е поработил през последните дни, за да начертае печелившата стратегия, опирайки се на наличните играчи.

Различният ден за английския футбол - Liverpool v Man United 1

Този следобед германският специалист ще стане 10-ият мениджър, водил Ливърпул в 200 мача в Премиър Лийг, като в този отрязък Клоп спечели повече срещи от всеки един от предшествениците си.

Червените излизат със сериозно психологическо предимство, знаейки че не загубиха от Юнайтед нито един от последните пет преки сблъсъка на “Анфийлд” (3 победи, 2 равенста), като в тях инкасираха едно-единствено попадение.

Нещо повече, Ливърпул продължава да е непобедим у дома в 67 мача, а лесно може да се досетим какво би означавало за феновете на мърсисайдци ако видят края на феноменалната серия в двубой срещу големия съперник от Северозапада.

Трябва все пак да се отбележи, че Червените дяволи са в серия от 11 мача без загуба във Висшата лига, като за последен път те загубиха в първенството на 1 ноември, когато отстъпиха на собствен терен на Арсенал с 1:0.

Ливърпул е фаворит за победата според водещия букмейкър bet365, като коефициентът за домакински успех е 1.95 срещу предложение от 3.75 за евентуална победа за състава на Оле Гунар Солскяер.

Двубоят е от 18.30 часа и ще бъде излъчван пряко по “Диема Спорт 2”.