Реал Мадрид – Барселона: Няколко въпроса преди големия мач
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

При само 13 срещи, до края на сезона, Барселона има преднина от две точки, пред Реал Мадрид, на върха в класирането на Ла лига. Предстоящото, в неделя, „ел класико“ може да е от ключово значение в решаването на испанската лига.

Нито един от двата отбора не изглежда кой знае колко убедително през настоящата кампания. Двата отбора страдат от голям брой контузени играчи. И двата отбора не спечелиха двубоите си, от 1/8-на финалите на Шампионската лига, през седмицата. Реал допусна домакинска загуба от Манчестър Сити, а Барселона завърши наравно при гостуването си на Наполи.

Ето и няколко опорни точки, които могат да се окажат решаващи за крайния резултат:

Може ли Бензема да носи на гърба си немощната атака на „белия балет“?

Голям проблем, през настоящия сезон, е головата суша на Реал. Тя бе и причината за изненадващата загуба, с 1:0 от средняка Леванте, в предния кръг. Това бе 8-мият път, в който мадридчани не успяха да отбележат гол, от началото на първенството.

През първата част на сезона Бензема поемаше товара върху плещите си. Французинът отбеляза 13 гола в първите 16 шампионатни срещи, прикривайки отборните недостатъци в противниковото наказателно поле. Бензема обаче спря да бележи и от Коледа насам е вкарал само едно попадение. Голът му дойде в много важен момент, за победата над Атлетико Мадрид. Никои от другите нападатели не можа да изпъкне и да запълни головата суша, оставена от френския национал.

Реал Мадрид - Барселона: Няколко въпроса преди големия мач 1

Голмайстори за Реал (без дузпите): Бензема – 11 попадения, Каземиро, Крос и Модрич – 3, Бейл, Рамос, Родриго, Варан, Васкес, Йович и Валверде – по два гола.

Показателно е, че ако премахнем наказателните удар, нито един играч на „белите“ не се е разписвал повече от 3 пъти за сезона. Капитанът Серхио Рамос е втория най-резултатен играч с 5 гола (три от тях от дузпа).

Нападателите на Реал изпитват огромни затруднения да отбележат: Гарет Бейл се е разписва 2 пъти; голямата звезда Еден Азар има един гол; 60-милионната покупка Лука Йович е пронизвал врата на съперника само два пъти; Родриго също има два гола; другата млада бразилска звезда – Винисиус Джуниър е вкарал само един път. Слабата форма на нападателите, не може да бъде компенсирана от головете на халфовете и Рамос.

До известна степен, травмите могат да бъдат обяснението за липсата на голове от нападателите. Загубата от Леванте, през изминалия уикенд, доведе до още една контузия за Еден Азар. Въпреки, че това бе едва втория му старт, след тримесечно отсъствие, той напусна терена със травма в глезена, която може да го остави извън терена до края на сезона.

За разлика от предишния престой на Зидан, когато клубът имаше проблеми в отбрана, но благодарение на Кристиано Роналдо, никога не страдаше от голова суша, сегашния отбор е по-способен да разиграва качествено, с красиви комбинации, но когато топката трябва да влезе във вратата, атаките често завършват разочароващо.

Контузиите в отбраната на Барселона и кои ще играят в атака?

Барселона няма да може да разчита на титулярните си бекове – Серхи Роберто и Жорди Алба. Те ще бъдат заменени от, не особено вдъхновяващите, Нелсон Семедо и Жуниор Фирпо. Под въпрос остава и Жерар Пике, който нарани глезена си в сряда, при равенството с Наполи.

В атака, новоназначеният мениджър Кике Сетиен, разполага с голям избор, кои играчи да стартират около Лео Меси. Аржентинецът е топ голмайстора на Ла лига с 18 гола, а към тях е добавил и 12 асистенции. В Неапол, Сетиен заложи на Меси и Гризман да водят атаката, а зад тях помагаха Серхио Бускетс, Иван Ракитич, Франки де Йонг и Артуро Видал. Мениджърът може да използва същата формация и срещу Реал, но може да заложи и на други, доста интригуващи опции. Първо, младата звезда Ансу Фати може да даде креативност, гол майсторство и непредвидимост към страхотната атака на отбора. Друга интересна възможност е новото попълнение Мартин Брайтуайт, който бе привлечен за да замени, отсъстващия за шест месеца Осман Дембеле. Брайтуайт направи обещаващ дебют, влизайки от пейката срещу Алевес в последния кръг. Тогава крилото асистира за последните две попадения. Датския нападател, все още не е доказал, че може да му се разчита във големите мачове, но определено би придал скорост и острота на атаката на „блаугранас“.

Реал Мадрид - Барселона: Няколко въпроса преди големия мач 2

Контрол над топката или рисковe в офанзивен план?

Декемврийското равенство, беше първия мач, в който и двата отбора не се разписаха, от 2002-ра насам. Няма да е изненада, ако и сегашната среща, не предложи много попадения.

При само две точки разлика в първенството, залогът е много голям. Трябва да се има на предвид, че в Испания, при равни точки, не се гледа головата разлика, а резултатите от директните мачове. Това означава, че съботното дерби може да се брои за бонус точка в актива на победителя. Така че, избягването на загубата, може да се окаже по-ценно от победата.

Ключовият тактически въпрос е: Склонни ли са двамата мениджъри да поемат високи рискове в атака.

По същия начин, както наставникът на Барселона трябва да избере, кои състезатели да допълнят Меси и Гризман, пред Зидан стой дилемата, кои да помагат на Бензема в атака. Бейл е очевидния избор, особено при отсъствието на Азар, но уелсецът не се представя никак добре, през последните седмици. Крилата Винисиус и Лукас Васкес също могат да бъдат използвани. Родриго е аут, поради чутовна глупост. Бразилецът си изкара червен картон в мач на Б отбора.

Зидан, който обича да прави ротации в селекцията, може да последва примера на Сетиен и да заложи на повече полузащитници. Интересно може да изглежда халфова линия с Каземиро, Крос, Валверде, Иско и Лука Модрич. Всеки от тях, се представи по-качествено, от наличните нападатели, в последните седмици.

Кике Сетиен показа , че е голям фен на „тики-така“ стила. Неговият отбор опита повече от 1000 паса при домакинската победа над Гренада. Под негово ръководство, разиграването започва още от вратаря Марк-Андре тер Щеген ,който записа рекорд от 69 точни подавания, по рано през месеца, в мача срещу Хетафе. Със сигурност Барса ще контролира топката, но дали ще успее да захрани Меси и Гризман с достатъчно амуниции, предстой да разберем в мача на сезона.

„Класикото“ идва с много неизвестни, който могат да решат съдбата на шампионската титла, а защо не и на двамата треньори. Шоуто е в неделя (1-ви март) от 22:00 часа на „Сантяго Бернабеу“.