google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Доста постижения има реален шанс да останат в историята това лято. Кои са те?

Включването на Джуд Белингам в състава на Англия за Евро 2020 означава, че със сигурност ще бъде счупен поне един рекорд на първенството, ако той стъпи на терена. Настоящият рекорд за най-млад играч на Евро е на Джето Вилемс, който на 18 години и 71 дни участва три пъти за Нидерландия на Евро 2012.

Финалът на първенството тази година е на 11-ти юли, което означава, че Белингам ще бъде на 18 години и 12 дни и няма значение дали ще играе от първата минута на първия мач в груповата фаза срещу Хърватия или на финала – той ще е най-младият футболист играл на еврофинали. Това е само един от над 24 рекорда, които има шанс да бъдат счупени. Кои са те?
Рекордите, които Евро 2020 може да счупи (Част 1) 1
1. Най-млад голмайстор (Рекорд към момента: Йохан Фонлантен (Швейцария) – 18 години и 141 дни): Този рекорд беше счупен два пъти в рамките на четири дни по време на Евро 2004. Тийнейджърът Уейн Рууни отбеляза с глава центриране на Майкъл Оуен срещу Швейцария на 17-ти юни, но Йохан Фонлантен изравни за швейцарците срещу Франция на 21-ви юни и това го направи най-младият голмайстор на турнира. Рекорд, непокътнат вече 17 години. Джуд Белингам със сигурност гледа и към този връх и ако получи възможност, ще стреля към вратата, за да стане най-младият голмайстор в историята на Еврофиналите.
Рекордите, които Евро 2020 може да счупи (Част 1) 2
2. Най-много голове на международната сцена (Рекорд към момента: Али Даей (Иран) – 109 гола в 149 мача): Кристиано Роналдо вече е най-резултатният играч в Европа на международно ниво и то с разлика. Той има 103 гола, а зад него е Ференц Пушкаш за Унгария с 85. Все още обаче Али Даей спира Роналдо да бъде най-големият голмайстор в света за всички времена с националната фланелка. Португалия играе с Испания и Израел в контроли преди да влезе в “групата на смъртта” срещу Унгария, Германия и Франция. Роналдо има нужда от поне шест гола, за да се изравни с Даеи или седем, за да застане еднолично на първото място.
Рекордите, които Евро 2020 може да счупи (Част 1) 3
3. Най-много голове на Европейски първенства (Рекорд към момента: Мишел Платини (Франция) и Кристиано Роналдо (Португалия) – девет гола): Евро 2020 ще бъде петото такова първенство за Кристиано Роналдо и три пъти в последните четири издания той стигна до полуфиналните с Португалия. Той също така никога не е участвал на Европейско първенство без да отбележи поне един гол. Така че шансовете да изпревари Платини с десетия си гол са много големи. Ако пък Роналдо не вкара по някаква причина, Антоан Гризман има шест до момента и също може да се възползва от шанса си да остави рекорда във Франция, но под друго име, но за това са му нужни поне четири гола. Имайки предвид, че нападателят на Барса беше голмайстор на Евро 2016 с шест попадения, задачата не изглежда трудна.
Рекордите, които Евро 2020 може да счупи (Част 1) 4
4. Най-много отбелязани дузпи на Еврофинали (Рекорд към момента: Алън Шиърър (Англия), Гаизка Мендиета (Испания), Зинедин Зидан (Франция), Франк Арнсен (Дания), Богдан Станку (Румъния) – по две): Общо 29 дузпи бяха отсъдени този сезон във Висшата лига след намеси на ВАР. Като се има предвид, че има общо 380 мача през сезона, това означава, че системата е дала дузпа в 8% от всички мачове. На Евро 2020 има общо 36 групови срещи и по тази логика можем да очакваме дузпа на всеки три мача. За играчи като Хари Кейн и Кристиано Роналдо, това означава, че може да минат сегашния рекорд, който е две вкарани дузпи и се поделя от четирима футболисти.
Рекордите, които Евро 2020 може да счупи (Част 1) 5
5. Победа с най-голяма разлика (Рекорд към момента: Франция – Белгия 5:0 (1984), Дания – Югославия 5:0 (1984), Нидерландия – Югославия 6:1 (2000), Швеция – България 5:0 (2004): И името на България влиза в рекордите на еврофиналите, но за жалост не с позитивна нотка. Евро 2016 дебютира формата  с 24 участници и това даде предпоставки за по-силните отбори да имат по-солидни победи на първенството. Белгия записа 4:0 срещу Унгария на 1/8-финалите, но това беше най-голямата победа на първенството. На Евро 2020 Унгария ще се изправи срещу отбори като Германия, Франция и Португалия и може да получи нов звучен шамар, докато Белгия ще мери сили с Дания, Финландия и Русия, като някой от тях също е възможно да изпълнява доста пъти центъра.