Революция! Шест отбора от Висшата лига в Шампионската лига?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Всички тимове от топ 6 на Висшата лига може да играят едновременно в Шампионската лига от 2024 година

УЕФА готви революционна промяна във формата на Шампионска лига. Футболната централа има за цел да направи турнира по-атрактивен за големите клубове, като така ще ги откаже от проекта за създаване на Европейска суперлига, пишат на Острова.

Според информацията УЕФА ще промени формата на Шампионска лига. Ще се направи увеличаване на броя на отборите на 36 – в момента 32 отбора влизат в груповата фаза. В настоящия формат Англия, Испания, Италия и Германия имат по 4 отбора в групите. Допълнителни две квоти ще бъдат дадени на клубовете с най-добър коефициент, които не са се класирали за турнира по традиционния начин. Коефициентът ще бъде оформен според представянето им в турнирите на УЕФА за последните пет години.

В момента всички отбори от “Голямата шестица” на английското първенство попадат в топ 15 на ранглистата на Европа, което означава, че при тези обстоятелства отборите на Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Тотнъм и Арсенал ще могат да участват едновременно в Шампионската лига. Нужно е само четири от тези отбори да завършат на първите четири позиции в крайното класиране на Премиър лийг за съответната кампания.

Според новия формат, който трябва да влезе в сила през 2024 година, всеки клуб ще има да изиграе по 10 мача в груповата фаза – пет домакинства и пет гостувания. Във фазата на елиминациите ще продължат 16-те най-добри отбора.