Русия подаде жалба до УЕФА срещу екипа на Украйна
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Анализатори смятат, че европейските футболни власти ще оставят казуса без последствия

Руската футболна федерация подаде официална жалба до европейската футболна централа УЕФА срещу екипа, с който Украйна възнамерява да участва на започващия в петък шампионат на Стария континент.

Още преди няколко дни Москва реагира остро срещу избраната от украинците провокативна фланелка, върху която са изобразени границите на страната, но с включени както терирориите на Кримския полуостров, така и Донецка и Луганската народни републики.

Крим е част от Руската федерация от седем години. През пролетта на 2014-а регионът получи този статут след проведен там референдум, в който 96,77% от гласоподавателите и 95,6% от жителите на Севастопол (с население от близо половин милион души) гласуват за присъединяване към Русия.

Украйна обаче продължава възприема Крим като временно окупирана територия.

Върху екипа на бившата съветска република са изписани и два слогана – “Слава за Украйна!” и “Слава за героите!”, които бяха използвани от протестиращите срещу проруския президент на Украйна Виктор Янукович през 2013 година.

Кървавият Евромайдан бе предизвикане, след като Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

В жалбата си от руската федерация заявяват, че екипът “противоречи на основните принципи на УЕФА”. Анализатори обаче коментират, че е малко вероятно жалбата на Русия да бъде одобрена.

Самите украинци се отнесоха пренебрежително към недоволството в Москва.

Селекционерът на националния тим Андрий Шевченко заяви след контролната среща с Кипър, че реакциите на Русия не го вълнуват.

“Въобще не ме интересуват реакциите в Русия,” тросна се бившият нападател на Милан. “На нашите фенове екипите им харесаха. Затова и аз съм доволен.”

Евро 2020 стартира в петък, като Русия ще изиграе първия си мач – срещу Белгия, на 12 юни, а Украйна ще срещне Нидерландия ден по-късно.