Москва се възмути от провокативния екип на Украйна за Евро 2020
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Руското външно министерство окачестви като "измама" опита на украинците да създадат "илюзия за нещо невъзможно"

Русия реагира остро срещу избрания от Украйна екип на националния отбор за започващото тази седмица европейско първенство по футбол.

Върху жълтата фланелка на бившата съветска република са изобразени границите на страната, като към тях са включени както терирориите на Кримския полуостров, който от седем години е част от Руската федерация, така и Донецка и Луганската народни републики.

През пролетта на 2014 година Крим стана регион на Русия след проведен там референдум, в който 96,77% от гласоподавателите и 95,6% от жителите на Севастопол (с население от близо половин милион души) гласуват за присъединяване към Русия.

Украйна обаче продължава възприема Крим като временно окупирана територия.

“Ние вярваме, че картата на Украйна ще даде сила на играчите ни, защото те ще се борят за всички украинци,” написа босът на украинската футболна федерация Андрей Павелко, който вчера публикува снимка с екипа на националния тим, включващ надписа “Слава на Украйна!”

Именно този лозунг беше скандиран масово по време на кървавия Евромайдан – демонстрациите и гражданското неподчинение през 2013 година, състояли се, след като тогавашният украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Павелко нарече екипите “специални”. “Това е най-ценното за нас, границите на страната ни. Единна и неделима родина с Крим, Донецк и Луганск,” написа той.

НЕПРИЕМЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ АКТ

В Москва провокативният екип беше посрещнат с възмущение, а депутатът от руската Дума Дмитрий Свишчьов призова УЕФА да забрани използването му по време на шампионата, започващ в петък.

“Това е нищо повече от политическа позиция и е съвършено ясно, че тя се различава от нашата,” коментира той. “Изразяването на политическа позиция не бива да се случва на спортни състезания.

“Подобен акт е абсолютно неприемлив! Тогава да позволим на нашите играчи да излязат с фланелки с контури, очертаващи границите на Руската империя, включваща Украйна, Полша и Финландия?”

Москва се възмути от провокативния екип на Украйна за Евро 2020 1

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува екипите, заявявайки че в тях към територията на Украйна е прикрепен руският Крим, създавайки “илюзия за нещо невъзможно”.

“В руския език си имаме конкретна дума за това – измама!”

СЛОГАН С НАЦИСТКИ ПРИВКУС

Захарова допълва, че организаторите на Евро 2020 и феновете трябва да са наясно, че използваните слогани “Слава на Украйна” и “Слава на героите” се асоциират със заклеймените нацистки слогани от Втората световна война.

“По време на войната тези нацистки бойни викове са били използван от нелегални националистически украински въоръжени части, които са били съюзници на хитлеристка Германия,” написа тя.

Бившият генерален секретар на руския футболен съюз Анатолий Воробьов смята, че управляващата организация на европейския футбол – УЕФА, би могла да се намеси, ако Русия направи официален протест.

Той се пошегува, че вероятно украинците са избрали този дизайн на екипите си под влияние на “магически гъби”.

Хърватският национал Огнен Вукоевич беше изгонен от световното първенство през 2018 година, след като публикува про-украински клип, който нажежи страстите в Русия.

След победата в четвъртфиналите над Русия, Вукоевич сподели видео в Instagram, в което заедно с хърватския защитник Домагой Вида скандират “Слава на Украйна!”.

Украинците са в Група С на Евро 2020 заедно с отборите на Нидерландия, Австрия и Северна Македония, като мачовете ще се играят в Амстердам и Букурещ.

Русия е в Група В редом до Дания, Финландия и Белгия, а срещите ще се състоят в Санкт Петербург и Копенхаген.