Касперович:”България ще спечели олимпийски медали!”

Прочетена:1179
Касперович:"България ще спечели олимпийски медали!" 1
0 0

Бившият главен треньор на руския национален отбор и личен наставник на Александър Логинов – Александър Касперович разказа пред популярния “Спорт-експрес” за амбициите си да изведе българските биатлонисти до олимпийски медали.

Съвместната работа на именития специалист с родните биатлонисти се позабави заради кризата с коронавируса, но вече всичко е наред, а тренировките в Белмекен се провеждат с пълна пара.

Касперович, който работи в екип с друго руско величие – Виталий Норицин, се изказа ласкаво както за председателя на българската федерация Екатерина Дафовска, така и за качествата на нашите спортисти.

– Как стигнахте до България, Александър Владимирович?

– Е, по всички правила. Първо до Минск, оттам до Белград, бяхме посрещнати там. Преминахме всички тестове – и работим в Белмекен.

– Имахте среща с председателя на федерацията Екатерина Дафовска. Какви въпроси обсъдихте?

– Не мога да коментирам – това са вътрешни теми. Само ще кажа, че тя беше прекрасна спортистка и затова ни е лесно да се разбираме по всички организационни и методически въпроси. Говорим на професионален език.

– Как стоят нещата с Красимир Анев, който искаше да прекрати кариерата си заради конфликта с Дафовска?

– Не мога да говоря и по този въпрос. Разговаряхме с него и окончателното решение трябва да бъде обявено следващата седмица.

– Как е инфраструктурата в България в сравнение с Русия?

– Трудно е да се сравни, навсякъде има особености. Но ние с Виталий знаехме отлично къде и защо отиваме. Базата в Белмекен също ни е много позната. Това е основният тренировъчен център в България. Плюс това има Банско, Боровец, Троян, Чепеларе – на всички тези места има и клубове, а аз съм бил навсякъде.

– На руски език ли общувате с екипа?

– Предимно да. Има един колега – Дойчев, който го владее добре и при необходимост може да предаде някои нюанси. Общият смисъл винаги е ясен, но понякога има тънкости, които са важни за изясняване. Повечето от спортистите също говорят руски.

– Особено тези, които са по-възрастни?

– Да. По принцип те разбират всичко, около 90 процента. По-трудно им е само да се изразяват… Всичко се предава през Дойчев. Ние тримата работим плюс масажист.

– Какви са разликите в манталитета на руските и българските биатлонисти?

– Манталитетът е еднакъв. И тук, и там обичат да тренират. България разполга с много задружен отбор. Спортистите изпълняват всички задачи без мрънкане. В този смисъл е лесно да се работи. Разговаряхме с Николай Захаров (б. р – бивш главен треньор на българите) и още той ни каза, че отношението към тренировките е на ниво – тук никой не се крие от натоварванията.

– Пристигането ви предизвика ли раздвижване в (спортните среди) на България?

– Все още ми е трудно да говоря за популярността на биатлона в България, тъй като сега провеждаме едва първи тренировъчен лагер в Белмекен. Плюс това, поради пандемията, тя се провежда при затворени врати, тук сме в карантина. Мога да кажа, че ръководството е много ангажирано с работата. Хората наистина искат екипът да се подобри. Въпреки че и Захаров е работил много ефективно в предишните години.

– Какви резултати очаква Дафовска от вас през зимата?

– Трудно е да се предвидят конкретни резултати. Но имаме Владимир Илиев – това е топ атлет, вицешампион и световен шампион. Тук е Милена Тодорова – световната шампионка за юноши, много обещаващо момиче. Плюс това момчетата имат Синапов и Герджиков – силни, мотивирани спортисти. Антон беше в 15-ицата на Световното първенство, попадна в масовия старт. Така че еотборът наистина е много интересен. Въпреки че, разбира се, има работа. А и задачата вече е ясна – това са олимпийските игри. Там, където трябва да покажем най-добрите резултати, да се борим за медали. И ще се опитаме да се окичим с тях, няма ищо невъзможно. България вече има грандиозни постижения като това на Дафовска, когато тя спечели Игрите в Нагано. Женският отбор има дълга история. И сега имаме шанс за успех.

– Как сте разпределили ролите си в екипа с Норицин? Той отговаря повече за жените, а вие сте главен треньор?

– Не, не, нямаме разделения. Тримата работим както на стрелбището, така се занимаваме и с функционалната подготовка. Обсъждаме всичко заедно.

– Имате ли достатъчно ресусрс за всичко? В Русия централата е многократно по-голяма.

– Сега имаме само осем трениращи спортисти. Справяме се. Не само спортистите, но и треньорите знаят добре какво се изисква от тях на всяка тренировка.

 

– Усещането е, че 22-годишната Тодорова е в най-добри позиции. Миналата година в две от състезанията на световното първенство тя се нареди сред най-добрите 20, а сега тренира редом с мъжете…

– Вече обсъдихме с ръководството, че отборът ще се подготвя заедно. Просто няма толкова много спортисти та да ги разделяме. А Милена, поради постоянното спаринг с момчетата, може би наистина е в изгодно положение.

– Какво казват в Европа за зимния сезон? Какво се чува?

– България е в почти същото положение като Русия. Ние самите също очакваме новини. Все още не е ясно как ще се проведат Световните купи. Може би в нормален режим, може би няколко етапа ще се проведат на едно място. Засега човек може само да спекулира. Но това все още не е на дневен ред, имаме си други задачи. Ето сега идва следващият лагер, който ще се проведе в Руполдинг. След това – Рамзау…

Сподели