Саудитска Арабия инвестира 200 милиона в… Африка
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Азиатската държава иска да подобри футбола в континента

Саудитска Арабия преговаря с конфедерацията на африканския футбол относно спонсорство на стойност 200 милиона евро, съобщава Guardian. Планът на саудитите е да бъде съставена нова африканска супер лига, а в замяна те ще очакват подкрепа от африканските държави в случай, че в бъдеще направят оферта да са домакини на Световното първенство по футбол.

Очакваше се КАФ да започне Супер лига с 24 отбора подкрепена от президента на ФИФА Джани Инфантино. Този проект обаче ще бъде отложен за старта на сезон 2024/2025. Поради тази причина Саудитска Арабия е направила оферта да спонсорира сезон 2023/2024. Във формата през този сезон обаче се очаква да участват едва 8 отбора.

Смята се, че преговори между Саудитска Арабия и КАФ са се водили от доста време. Миналата седмица дори КАФ обяви, че е подписала 5-годишен договор за кооперация със Саудитска Арабия. Според асоциацията този договор ще подобри както развитието на африканския футбол, така и на този в Саудитска Арабия.

Причината КАФ да се нуждае толкова много от спонсорство е кризата за асоциацията, която настъпва през 2019 година, поради провалена сделка с френската компания Лагардер.

Смята се, че Саудитска Арабия иска да може да разчита на помощта на Африка, когато те предложат да са домакини на Световното първенство. Очаква се азиатската държава да направи това предложение през 2034 година, тъй като правилата на ФИФА не позволяват това да се случи по-рано.

В последно време се спекулираше и за прецедентно Световно първенство на три континента. Негови домакини трябваше да бъдат Гърция, Саудитска Арабия и Египет. Тези планове обаче пропаднаха, поради отказа на гърците и египтяните от проекта.
Саудитска Арабия изглежда не се отказва от амбициозните си планове. Трябва обаче да признаем, че този да развие футбола в Африка ще бъде изключително полезен на африканските държави, тъй като техните таланти най-накрая може да спрат да емигрират в Европа. По този начин представянето на африканските нации по време на световни първенства ще се подобри и дори може най-накрая да станем свидетели на шампион и от този континент.