Шампионската лига ще се доиграе за 11 дни в Лисабон
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

УЕФА е готова да завърши Шампионската лига с турнир „Финална Осмица“, който ще се проведе в рамките на 11 дни в Лисабон. Турнирът ще се поднови през месец август, а преди това ще се доиграят първенствата на Стария континент.

Съгласно плана за доиграването на Шампионска лига, която бе прекратена през март поради пандемията Covid-19, турнирът ще се възобнови с 1/8-финалите реванши като те ще се изиграят на планираните места. Отборите, които вече са се класирали за четвъртфиналите, са френският Пари Сен Жермен, италианският Аталанта, испанският Атлетико Мадрид и германският РБ Лайпциг.

Четвъртфиналните мачове ще бъдат в един мач и ще се играят в Лисабон в четири поредни дни от 12 до 15 август. Полуфиналите ще се проведат на 18 и 19 август, а финалът ще бъде на 23 август в португалската столица.

Планът позволява по-бързо завършване на сезона в сравнение с традиционния формат с два мача на разменено гостуване като това означава, че в турнира ще има шест мача по-малко, което ще струва приходи на УЕФА от телевизионно излъчване.

Двубоите вероятно ще бъдат разпределени между двата основни стадиона в Лисабон – “Ещадио да Луж” на Бенфика и “Жозе Алваладе” на Спортинг Лисабон.

Мачовете ще се провеждат при закрити врати, но се разбира, че УЕФА е оставила отворена вратата за евентуални промени, ако условията на общественото здравеопазване в Португалия позволяват.

Истанбул трябваше да бъде домакин на финала през 2020 г., но сега вместо това ще бъде домакин на финала през 2021 г., като всички други планирани домакини се преместват с една година.

Подобен формат ще бъде използван за определяне на победителя в турнира в Лига Европа като състезанието ще завърши в Германия. Оставащите мачове от 1/8-финалите ще се проведат на неутрални места в Германия, като „Финалната осмица“ ще се проведе в Дуисбург, Дюселдорф, Гелзенкирхен и Кьолн.

Манчестър Юнайтед, Рома и Интер са сред отборите, които все още участват в Лига Европа и са фаворити да спечелят трофея.