Шейтанов след дебюта: “В Авеш е като в Левски – без заплати”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Снощи българският вратар Димитър Шейтанов направи дебюта си в елитния португалски ешелон. 21-годишният юноша на Левски изигра първия си мач в тамошната топ-дивизия не срещу друг, а срещу европейския колос Бенфика. Отборът на Шейтанов – Авеш, загуби с 4:0 като поражението можеше да бъде още по-тежко ако не бяха спасяванията на българина. Ситуацията в клуба на Димитър е доста притеснителна заради липсата на финанси, а той дори заяви, че е съвсем сходна на тази в бившия му отбор. Ето какво разказа Шейтанов пред blitz.bg

– Положението в Авеш е много тежко, заплатите се бавят. Имаме доста проблеми от тази гледна точка. Някои футболисти не са получавали от три месеца, други от четири. Не е никак приятно. Кофти е, когато всеки ден отиваш на стадиона за тренировка или мач и се чудиш дали ще си получиш заплатата. Трудно е, но трудностите са за това – да се преодоляват. Снощи излязохме на терена и играхме. Имаме още един мач до края на първенството – гостуване на Портимонензе, който се бори да не изпадне. Ние отдавна загубихме шансове за спасение и от новия сезон ще играем във втора лига.

– Кога разбра, че ще получиш шанс и ще дебютираш за мъжкия отбор на Авеш?
– Знаех ден преди мача, коментирахме го с треньорите. Дълго време работих и се подготвях за този момент. Изпитах чудесна емоция, когато разбрах, че ще пазя вратата на мъжкия отбор на Авеш, и то в мач от елита на Португалия. Знаете, че бях вратар на младежкия отбор след идването ми в клуба, но ето, че успях да се преборя за място на вратата на първия тим.

– Голямо ли беше напрежението преди мача с Бенфика?
– О, да. Но по време на загрявката напрежението спадна и играх без проблем. Показах това, на което съм способен. Почти две години не бях играл официален мач. Преминах през редица трудности – аз и семейството ми. Сега съм щастлив и се надявам да продължа по този начин.

– Какви трудности си имал?
– Имаше много хора, които се опитваха да ме спрат. И с документацията проблеми… Има и други неща, като непопадане в групата, имаше неправда, но се преборих с всичко това заедно със семейството ми, с моята сила и мотивация, която притежава. Изчаках моя миг, работейки много усърдно за него.

– Избран си за най-добър играч от отбора си в снощния мач, това сигурно те ласкае?
– Да, получих доста съобщения от близки и от хора, които не познавам. Честитят ми за дебюта и доброто представяне. Е, по-добре щеше да не е загуба с 0:4, но така се получи. Бенфика имаше 11 точни удари във вратата ми, от които спасих 7. Разбира се, винаги може да е по-добре. Трудно ни беше, бяхме с доста млад състав. Голяма част от основните футболистите разтрогнаха договорите си през последните три седмици по вина на клуба заради неполучените заплати. И сега се разчита предимно на момчета от отбора до 21 години. Te също притежават добри качества. Преди да дойда в клуба спечелиха португалската лига до 20 г. и купата. Снощи играхме освободени срещу Бенфика, предвид факта, че вече сме изпаднали. Показахме самочувствие, долкото е възможност.

– Капитан на Авеш е бившият играч на Левски Афонсо Фигейредо…
– Да, той се отнесе доста сериозно към клуба, изключителен професионалист е. Фигейредо игра за кратко в Левски, бяхме заедно на “Герена”, късмет е за мен, че отново сме съотборници. Той ни мотивира по най-добрия начин. Фигейредо е истинският капитан на Авеш.

– Ситуацията в клуба ти явно е досущ като тази в Левски. Предполагам си запознат, че и на Герена има голямо забавяне на заплатите?
– Неприятно за Левски, дано по-скоро се оправят нещата. Ситуацията в Авеш също е доста трудна. Нашият основен спонсор е от Китай, има и компании от Португалия. Очевидно обаче има затруднения. А и отборът не върви, в 9 мача след пандемията записахме само 1 победа и изпаднахме. Аз и съотборниците ми, които имаме договори с клуба, се надяваме нещата да се оправят и Авеш да продължи. На 12 ноември клубът прави 90 години.

– Мислил ли си за напускане и смяна на отбора, след като от няколко месеца си без заплата?
– За мен парите никога не са били проблем. Имам оферти, но се чувствам добре в Авеш, въпреки всички трудности. Разбирам се с хората, с които работя, с треньорския щаб най-вече. Подкрепят ме. Още от първите ми дни тук се почувствах като вкъщи. Това повлия в решението да остана. Имам договор за още две години. Засега съм в Авеш и давам най-доброто от себе си. Работих много, докато стигна до дебюта в елита на Португалия. Смятам, че занапред ще се чувствам все по-добре. Надявам се да затвърдя това, което показах вчера срещу Бенфика.

– След мача размени ли си фланелката с някой от съперника?
– Не го направих. След мача отидохме пред стадиона при феновете, чувахме подкрепата им през целия мач. Дадохме флaнелките си на тях. Те го заслужават. През цялото време пяха, скандираха, за да ни мотивират, благодарни сме им.

– Справяш ли се добре в комуникацията със съотборниците си? Сигурно вече си научил португалския език?
– Да, без проблем се разбирам с тях. Научих го още след третия месец в Португалия. Постоянно четях и пишех, разпитвах ги. Вече го зная отлично.

– Животът в Португалия харесва ли ти?
– Градът, в който живея, е доста малък. Част е от провинцията на Порто, доста е спокойно тук, няма големи шопинг центрове. Брага е близо, Гимараиш също. С Божо Краев, който играе в Жил Висенте, сме доста близо един от друг. Често се виждаме.

– Сигурно очакваш повиквателна за младежкия национален отбор, след като мина през всички юношески форма-ции на България?

– Треньорите решават тези неща. За мен това е най-хубавото чувство – да излезеш, да чуеш химна и да дадеш всичко за родината. Аз съм винаги готов и очаквам повиквателни.

– Изпълняваш ли някакъв ритуал преди мача?
– Нямам ритуали. Стремя се винаги да излизам да загрявам с настроение, както беше и снощи срещу Бенфика. Гледам в очите на колегите ми, усещам силата в тях, така се мотивирам допълнително. Излизам и играя, това е.