Швейцарски журналист: “Базел вече не е толкова страшен”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Швейцарският Базел далеч вече не е страшилището, което преди няколко години респектираше дори водещите клубове в Европа, твърди местният журналист Юго Курти.

Именно Базел е последното препятствие на ЦСКА София по пътя към жадуваната групова фаза, а репортерът от Le Matin разкрива някои непознати детайли за клуба.

“Феновете не са в добри отношения с ръководството,” започва разказа си пред Dir.bg той. “Президентът не е сред любимците им.

“Той е начело на клуба от три години, но като цяло нещата не са блестящи. Тръгна лошо още в началото, когато направи партньорска сделка с индийски клуб и това не се прие добре от привържениците.

“Базел загуби доста пари в последно време, като само през 2019 година говорим за 20 милиона евро.”

Кюрти коментира, че Йънг Бойс Берн е далеч пред всички останали отбори в Швейцария.

В първите седмици в кризата с коронавируса президентът Бернхард Бюргенер поискал да намали заплатите на футболистите, а те били готови да го направят, но изискали да научат за какво точно ще бъдат използвани средствата, спестени от техните възнаграждения.

Бюргенер обаче така и не им отговорил, а това предизвикало протести – включително чрез постове в социалните мрежи, както и интервюта, а играчите дори заплшили със стачка.

“Чириако Сфорца e начело на отбора малко повече от месец,” продължава Курти. “Идва от втора дивизия, където свърши добра работа с Вил. Там се представи добре с малък отбор и малък бюджет, както и с предимно млади футболисти.

“Такава е и идеята на Базел. Да рестартира цикъла с развитие на талантливи и по-млади играч. Години наред бяхме на европейската сцена, но сега е време за ново начало.”

“Но въпреки всичко, стане ли дума за клубен футбол в Швейцария, хората винаги се сещат за Базел. Не знаем много за ЦСКА, така че е трудно да се правят прогнози.

“Но с оглед на историята ни – очакваме победа. А пък и преди няколко години победихме Лудогорец.”

Курти отличава трима футболисти от състава на Базел – ветеранът Валентин Щокер, който се завърна четири години в Херта (Берлин), мощният физически бразилски нападател Артур Кабрал и крилото Едон Жегрова, наподобяващ по фигура бившия играч на тима Джердан Шакири

Арената на Базел не е от най-приятните места за гостуване в евротурнирите и ипсата на фенове със сигурност ще бъде плюс за ЦСКА.