Сити мина с лекота през Арсенал, Давид Луис антигерой за “топчиите”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Манчестър Сити победи Арсенал с 3:0 в отложен мач от 28-ия кръг на рестартиращата се Висша лига.

В добавеното време на първата част, Рахим Стърлинг се възползва от грешка на Давид Луис и от близко разстреля Лено за да открие резултата. Във началото на втората част де Бройне удвои от дузпа, при отсъждането на която Давид Луис бе изгонен.Крайният резултат бе оформен във втората минута на продължението от резервата Фодън.

Трите точки помагат на шампионите да съкратят разликата до първото място, но Ливърпул все още има преднина от 22 пункта и само чудо може да ги спре от първа титла в ерата „Премиер Лийг“. Арсенал остава на 9-то място, на цели 8 точки от четвъртото място.

Двубоят е по-специален и от друга гледана точка. Двамата мениджъри Пеп Гуардиола и Микаел Артета са много близки приятели, а „артилеристите“ привлякоха Артета директно от Манчестър Сити, където той бе помощник на Пеп. Наставникът на Манчестър Сити сподели, на пресконференцията преди мача, че големите успехи на „гражданите“ от последните няколко сезона се дължат и на страхотната работа на Артета.

Гуардиола е заложил на 19-годишния Ерик Гарсия, като партньор на Лапорт в центъра на отбраната. Атаката на „небесносините“ е водена от Габриел Жезус, а Серхио Агуеро е на пейката. По двете крила нападаха Стърлинг и Марез.

В състава на Арсенал прави впечатление, че младия Нкетия е предпочетен пред Лаказет. Артета залага на Абумеянг в атака. Месут Йозил е извън групата за мача, като причината за това не се съобщава.

Първата опасност дойде още в 4-тата минута, когато де Бройне имаше шанс да вкара от пряк свободен удар на границата на наказателното поле, ударът на белгиецът бе силен и точен, но в обсега на Лено, който успя да отбие топката над гредата.

В 8-тата минута „артилеристите“ направиха принудителна смяна, след като Джака се сблъска със съотборника си Гендузи и се наложи да напусне терена. На негово място се появи Дани Себайос.

Арсенал отговори с удар на Нкетия в 13-тата, само че младият нападател стреля покрай вратата на Едерсон.

Лошите новини за „топчиите“ продължиха и в едва 24-тата Артета направи втора принудителна смяна. Пабло Мъри получи травма и бе заменен от опитния Давид Луис.

В 26-тата Сити загуби една топка в центъра на терена, коженото кълбо достигна до Абумеянг, който не се поколеба да стреля, но ударът му бе много неточен.

В 34-тата Стърлинг опита от границата на пеналтерията, но Лено внимаваше и отби топката в корнер. В следващата атака Силва стреля по земя, но немския страж на Арсенал отново бе на мястото си и улови.

4 минути по-късно удар на Марез бе спасен от Лено, а след още няколко секунди Стърлинг стреля над гредата.

В добавеното време на първото полувреме натискът на „гражданите“ все пак даде резултат. Де Бройне опита да прехвърли защитата на гостите с извеждащ пас. Давид Луис опита да овладее, но по доста странен начин и в крайна сметка не успя, подарявайки топката на Стърлинг. Английският национал имаше цялото време на света да се нагласи и с много силен удар от воле, от няколко метра, разстреля безпощадно Лено.

Само четири минути, след подновяването на срещата, положението на Арсенал стана безнадеждно. Давид Луис изтърва Марез, който влезе в наказателното поле след извеждащ пас от вратаря Едерсон. Там алжирецът бе съборен от бразилския защитник на Арсенал. Арбитърът Антъни Тейлър прецени, че Луис спира непозволено играч, излизащ сам срещу вратаря и го изгони директно, освен отсъдената дузпа. 11-метровия наказателен удар бе реализиран от де Бройне за 2:0.

В 59-тата Жезус опита удар от далечна дистанция, но Лено се справи с лекота.

В 69-тата де Бройне намери топката в наказателното поле и стреля, но вратарят на „артилеристите“ отново се намеси добре.

В 77-ата Сити разиграха заучено положение от свободен удар. Стърлинг подаде късо на Гюндоган, който нахлу в пеналтерията и стреля, но Лено отново бе на мястото си, след което играч на Арсенал изчисти в ъглов удар.

В продължението на мача Фил Фодън направи резултата класически, след като до вкара топката, която се отби от гредата при удар на Агуеро.

Стартови състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Гарсия, Лапорт, Менди, Гюндоган, Д. Силва, Де Бройне, Марез, Стърлинг, Жезус;

Арсенал: Лено, Белерин, Мустафи, Мари, Тиърни, Гендузи, Джака, Уилок, Сака, Обамеянг, Нкетия;