Скоро Цар Футбол няма да е номер 1
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Непризнатият гол на Ливърпул в днешното мърсисайдско дерби по възможно най-категоричен начин показва, че ВАР е приумица на безстрастни хора, които НЕ разбират какво са имали предвид онези достоплепни джентълмени, споразумели се за правилата на Играта през 19-и век.

Футболът, знае се отдавна, е най-популярният спорт в повечето страни по света. В някои от тях разликата между Царя и останалите изглежда нестопяема. Поне с днешна дата…

Случващото се на зеления терен и в близост до него в последно време обаче непоколебимо ни показва, че хората с костюмите и власт във футбола са се заели с изглеждащата доскоро като невъзможна мисия – да отвратят истинските ценители на Играта.

Скоро Цар Футбол няма да е номер 1 1

Онези, които устояха на ултра-комерсиализацията, на въвеждането на безумни правила и нововъведения като това някакви млади чичковци да заемат наведени поза на ръба на наказателното поле, а когато се очаква да промълвят една или две думи, замлъкваха като статуи.

Този път обаче ще е трудно! Много трудно! Профанизацията на ВАР-футбола е напът да достигне повече от смущаващи „висоти“ и съвсем скоро, ако вече не се е случило, огромен брой привърженици, дори няма да приемат реализирането на гол като един от най-емоционалните моменти в играта.

Преминаването на топката отвъд голлинията съвсем скоро ще бъде последвано от скучновато завъртане към рефера, лишено от емоции изчакване и… около 30-секундно взиране (постепенно и това ще изчезне) в някакви геометрични графики.

Всичко това има много, ама наистина много малко общо с футбола. С онази пленяваща с наивността и неподправеността си и забавна до забрава игра.

Светът, казват мнозина, се променя. Нахлуването на технологиите също е неизбежно.

Футболът обаче толкова дълго бе коронован заради своята неподражаемост. Заради своята простота. Дори и заради спорните отсъждания, които се дискутират десетилетия наред…

Футболът е преди всичко емоция, разпалени спорове и чиста радост от гола и победата. Непоколебима вяра и неувяхваща надежда след загубата. Дори дошла след съдийски грешки.

Навлизането на ВАР, сантиметри, милиметри, графики и пергели убиват всичко това!

Ритането по терена, продажбата на милиони фланелки и договарянето на тв-права ще продължи. С още по-модерни топки, екипи и камери. Но това ще е някаква друга игра. Като много други като нея.

Непризнатият гол на Ливърпул в днешното мърсисайдско дерби по възможно най-категоричен начин показва, че ВАР е приумица на безстрастни хора, които НЕ разбират какво са имали предвид онези достоплепни джентълмени, споразумели се за правилата на Играта през 19-и век.

Скоро Цар Футбол няма да е номер 1 2

Няма Футболна сила на света, която да определи позицията на Садио Мане като некоректно-влияеща на атаката на Червените. Няма!

Отсъждането на засада в тази ситуация, дошло след инфантилно взиране в някакви кадри, от които да установим къде е носът, бедрото или кутрето на някой от играчите е углавно престъпление срещу Истинския футбол и просташка обида към онези, дарили ни Играта преди век и половина.

Напоследък отвсякъде се чуват гласове как ВАР щял да помогне на футбола. Не! ВАР няма да помогне на футбола! Това е вън от съмнение.

Скоро Цар Футбол няма да е номер 1 3

ВАР може и да разреши десет, двайсет или сто спорни ситуации, но няма да помогне на футбола. Ще помогне на изчезването на емоциите и разпалените страсти от стадионите.

Хей, ВАР-аджиите, защо спирате? Забавяте се. Погледайте малко тенис или дори снукър – може да забраните на феновете да мърдат или говорят при изпълнение на дузпа или пряк свободен удар.

В бокса преди всеки рунд характерни млади дами с изрязани бански костюми носят в ръце табели. Направете четири части (засега!), хем ще има повече тв-реклами, а в началото на всяка красавиците могат да дефилират по терена с подобни табели…

Ако има пък минимален спор сред ВАР-аджиите в онази стаичка – включете се на живо, вмъкнете един репортер и там. Или пък просто излъчете на живо как доцент Жалов вдига 5-ица за отбор „Черешка“, а асистентът му вдига 4-ка за тим „Ягодка“ за прецизност…В художествената гимнастика отдавна го правят…

Не се бавете!

P. S – На всички онези, които продължават да вярват в непогрешимостта на VAR, би било хубаво да се напомни, че телевизията, камерите и т. н. НЯМА КАК (на този етап, а и в обозримо бъдеще) да отчетат с абсолютна точност кога е извършен паса към играча в спорната позиция. Техниката на повторенията е малко по-специфична, а не е никаква тайна, че огромна част от ВАР-аджиите нямат (почти) никаква представа от начална скорост на подаването, делене на секундата и изваждане на кадри. Следователно всички тези линии, които се лепват върху екрана са всичко друго, но не и абсолютно точни