Добави коментар
Станилия очаква трудности с аклиматизацията в японската столица

Българската представителка на Олимпийските игри в кану-каяка Станилия Стаменова смята, че конкуренцията в Токио ще бъде огромна, признавайки че няма реални шансове за призово класиране.

За надпреварата в японската столица влиза в сила правилото за участие на две едноместни лодки от държава в едноместните надпревари, а това още повече намалява шансовете на нашето момиче за отличие.

Световната шампионка от Милано 2015 за първи път ще усети емоцията от големия спортен форум. Ето и какви са нейните очаквания.

– Това ще е е първото ти участие на Олимпийски игри? Какви са емоциите преди това най-голямо спортно събитие?
– Така е да, много дълго чакани игри, толкова, че поостарях малко или много. Емоциите са много смесени, от предсъстезателна нервност до огромно щастие. И честно казано зависят много и от обкръжаважите ме хора. Олимпийските игри са най-големият, най-обсъжданият и най-следеният спортен форум. Щастлива съм, че съм част от олимпийското семейство, само аз си знам какво ми е коствало и колко години мечти е заело в живота ми. Не съм щастлива от факта, че се провеждат при тези условия… без публика, с огромни ограничения, но както обичам да казвам „играем според правилата на играта“.  Ще отида да покажа, че и малка България я има на картата на света и да татуирам олимпийските кръгове на тялото си като символ за ценности, обединяващи в добродетели.

– Как протича подготовката ти за форума?
– Близо десет дни преди заминаването ми ме намирате в Пловдив. Подготовката не минава по перфектния начин, натоварена съм с малко организационна дейност, която възпрепятства някои от тренировките. Съобразявам се с републиканското първенство по гребане. И се обаждат стари травми, но всичко е преходно. А самите ние не можем да контролираме всичко. Така, че се нагаждаме според условията и обстоятествата.

– Какви са очакванията ти за самата надпревара?
– Тези Олимпийски игри за кану-каяка ще са едни от най-интересните според мен защото за първи път се въвежда правилото за участие на две едноместни лодки от държава в едноместните надпревари. Това означава, че качеството се вдига двойно и конкуренцията е двойна. Разбира се това се прави в полза на големите сили, които имат една дузина състезателки на едно ниво.

– Кога пътуваш за Токио и ще имаш ли достатъчно време да се аклиматизираш?
– Пътувам за Токио на 27-ми юли, на 28-ми пристигам там, на 3 август стартирам. Пътувам късно, доколкото разбрах ще съм напълно сама. Личният ми треньор Ева Пашева няма да пътува с мен поради здравословни причини, а останалите от българската делегация вече ще са там. Периодът на аклиматизация ще е малък, 2019 годиня бях в Токио на тест състезание на олимпийския канал, за мен аклиматизацията тогава започна на 8-ия ден.

– Кои са най-сериозните ти опонентки в дисциплината?
– Всички състезателки на игрите, изключая тези от Африка с подарени квоти са на много високо ниво. Та дори тук са по две, две канадки, две рускини, две китайки… Конкуренцията е огромна дори не мога да дам реални очаквания за призовите отличия.

– Как ще се отрази липсата на публика на спортния форум?
– Според мен това ще има огромно влиание върху атмосферата, човешката емоция в толкова голям размер както зареждаща така е и смазваща. Някои атлети политат, други се провалят макар и добре подготвени. Липсата на публика ще сведе настроението на игрите до едно регионално състезание.

– Ще следиш ли и другите състезания, ако имаш време, сигурен съм, че атлетиката не би я пропуснала?
– Доколкото имам възможност. Разбирам, че ще сме много ограничени. Според мен няма да има и зала с телевизор. По стаите няма устройства, разчитам на лаптопа, който ще занеса с мен.

Добави коментар
Гласувай: