Старши треньорът на Саяна (Хасково) вярва в победата над Локо (ГО)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Хасковлии достигнаха до финала на Купата на аматьорската лига

Отборът на Саяна (Хасково), който е участник в Югоизточна Трета лига, се  класира на финала на тазгодишното издание на Купата на аматьрската лига. В последният мач хасковлии ще играят срещу Локомотив (Горна Оряховица). Срещата ще се състои на 31 май (сряда) от 18:00 часа на стадиона в Бистрица.

Старши треньорът на Саяна – Живко Желев се съгласи на ексклузивно интервю за 7Sport, в което коментира шансовете на тима във финалния мач, цялостното представяне на отбора през сезона и развитието на младите футболисти.

През изминалия сезон Саяна упорито се бори с тима на Крумовград за влизане във Втора лига, но в крайна сметка Вашият отбор завърши на втора позиция и не успя да грабне промоцията. През настоящата кампания Саяна е на 6-то място и се представя под нивото, което се очакваше от тима в началото на сезона. Как обаче Вие оценявате представянето на отбора до момента в Трета лига и доволни ли сте от резултатите?

Да вярно е, че през този сезон показахме спад в сравнение с миналата година, но отдавам това на лошия старт, който имахме. Определено повлия и борбата с Крумовград през миналия сезон, както видяхме те не са случаен отбор, сега им предстои влизане в Първа лига. Аз съм го казвал и преди, миналия сезон те не ни победиха само с футболни средства, но не мислим за това сега. През този сезон имаме много повече млади футболисти и ни липсва постоянство.

Миналата година успяхте да достигнете до полуфиналите на Купата на аматьорската лига. Какво смятате, че подобрихте през този сезон, за да надградите представянето си?

Вярно е, че миналата година стигнахме до най-добрата четворка, сега го направихме за втори път и дори стигнахме до финала. Още през миналия сезон смятам, че не отстъпихме по нищо на Дунав (Русе) и можем много да съжаляваме, че и тогава не достигнахме до финала. Тогава загубихме заради наши индивидуални груби грешки. Сега се надяваме на победа срещу Локомотив (Горна Оряховица).

Какви са очакванията Ви за предстоящата среща с Локомотив (Горна Оряховица)? Смятате ли, че Вашият отбор е готов да вдигне торфея?

Да смятаме, че можем да спечелим трофея само, че както има една приказка – финал не се играе финал се печели.

Разбира се, Саяна е отбор, в който резултатите никога не са били най-важното. Можем да кажем, че вашата първа цел е да давате шанс на местни таланти да се докажат в мъжкия футбол. Колко важно е другите тимове да взимат пример от вас и да дават повече шансове на младите местни таланти?

Наистина се стараем да има повече играчи на местно ниво и това беше първоначалната ми идея. Впоследствие обаче стигнах до извода, че няма значение дали си от Хасково или си отвън. Пример за това е Илиян Марчев, който не е от Хасково, но играе със сърце и се раздава докрай и това се харесва на публиката. Вече това с местните играчи не ме интересува толкова. За другите отбори не мога да коментирам, всеки сам си преценя какво да прави.

Някои от момчетата, за които говорим са родени през 2006 година, което означава, че са на 16-17 години. Христо Бойков, който също е набор 2006 дори игра при победата над Черноморец (Балчик) в полуфиналната среща от Купата на аматьорската лига. Какво означава за тези момчета да получат подобен шанс?

Надявам се да го оценяват. Не е само Христо Бойков. И Калоян Делчев също игра и е набор 2006. Християн Василев е набор 2008 и играе, също имаме още няколко момчета набор 2005 и 2006, които играят. Наистина се надявам да го оценят. Примера, който дадохте с Христо е може би най-добрият. Вижда се на тренировки как гледа всички в очите и попива всичко, което му се казва, слуша и изпълнява. Разбира се, и при него има амплитуди. В момента не е в най-добрата си форма както беше преди два месеца, но очаквах това. Дори се чудя дали не избързваме с развитието му на моменти.

До къде смятате, че се простират техните възможности? Може ли следващия Ивайло Чочев, Филип Кръстев или Кирил Десподов в момента да е част от отбора на Саяна?

Надявам се наистина да достигнат това ниво. Футболистите, които изброихте наистина са най-добрите в България в момента, но ние сме далеч от тях все още. Знаем къде се намираме. Нивото в Трета лига е доста по-ниско. Няма невъзможни неща обаче. Пожелавам им наистина да постигнат подобни успехи.

Екипът на 7Sport благодари искрено на Живко Желев и желае успехи на него и неговия отбор занапред.