Стефанов скочи на Домусчиев за чужденците
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Според боса на Белите всички клубове с изключение на Лудогорец ще имат полза от предложените промени

Президентът на Славия Венци Стефанов критикува остро собственика на шампиона Лудогорец Кирил Домусчиев за нежеланието му да се приемат промени в нормативните документи за картотекиране на футболистите с цел ограничаване използването на чуждестранни играчи.

Босът на Белите е категоричен, че българските футболисти заслужават шанс за изява и не може цялото първенство да се съобразява с големите амбиции на тима от Разград, който единствен може да си позволи привличането на повече от дузина скъпи чужденци.

Темата бе основна на проведеното заседание на Изпълкома на БФС и предизвика разгорещени дискусии, но в крайна сметка до решение не се стигна.

“Домусчиев реагира много остро,” коментира Стефанов. “Каза, че внася много пари в българския футбол свързани със средствата, които влизат покрай участието му в Европа.

“Той иска да прави голям футбол, каза, че го спираме с това решение. Не мога да го разбера. Той има прекрасни деца в школата. Доминик Янков, Ковачев, още 1-2 деца, които спокойно биха заместели повече от половината от чужденците, които е взел в Лудогорец.

“Аз съм на мнение, че трябва да се намали броя на чужденците и да се дава приоритет на младите български футболисти. Много скоро ще трябва да правим българи най-различни хора, за да се допълни националния отбор.

“В най-добрия случай ще отидем при Гибралтар в пета урна, ако пълним нашето първенство с чужденци.

“18 чужденци е разрешено да има в един отбор (б.а. предложението е за 15 свободни квоти). Така е в Европа. В един отбор играят 11 човека, имаш още резерви. Все ми се струва, че българите бяхме трети в Америка и с нищо не сме по-слаби от повечето чужденци, които играят в България.

“Нашите футболисти са по-добри от тях. Знам, че ако искаме нещо да не се получи трябва да направим комисия или обстойни анализи. Това е начин да се измъкнем от отговорност. Убеден съм в едно на 100%.

“Виждате, че в Англия и в Испания, и в Италия смятам, че са достатъчно доказани държави, има ограничение за броя на чужденците, които да участват в един отбор. Ако искате да направите анализ направете го вие.

“Прегледайте всички държави по света и вижте къде има задължение и колко техни футболисти да участват в мачовете, вижте техните резултати и това е достатъчно.

“По-добър анализ от това не може да се направи или да правим анализ на родословното дърво на българските футболисти. Ще им измерваме и ДНК-то и ще го сравняваме с бежанците.”

„Оставям на съвестта на всички, които са в Изпълкома да продължим дебата на следващото заседание. Аз съм приятел с Кирил Домусчиев, но това не значи, че не трябва да му казвам това, което мисля.

“Ти, ако имаш 18 класни чужденци ще вземеш Купата на Шампионите. Когато имаш пълнеж от 23-25 „чики-рики“ само ще даваме възможност на другите да играят, а нашите момчета да вегетират. Аз съм за българското.

“В момента мерките влияят върху един клуб и това е Лудогорец. ЦСКА не попадат в този списък засега. Това все пак не е никаква редукция. Важното е на терена, както е в другите държави.

“Може да участват 7 италианци, другите да са чужденци. Това е пътя на възхода на националния отбор. Когато си само с хора от чужбина не можеш да очакваш развитие на собствените си деца. Ти ги задушаваш.

“Искаме да участваме в Шампионска лига. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. За Шампионска лига трябват много пари.

“Кирил Домусчиев сега може да си го позволи, но малко отбори в България, даже никой не може да си позволи такъв лукс. Трябва по някакъв начин да се узаконят тези неща. Трябва да дадем шанс на нашите футболисти.”