Свръхсурови санкции за двама наши тенисисти за уговорени мачове
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Наказаха единият до живот и с глоба от 250 хиляди долара, другият е със спрени права за 10 години и трябва да плати 50 000 долара

Братята Карен и Юрий Хачатрян получиха убийствени наказания, след като тенис-звеното за почтеност (The Tennis Integrity Unit – TIU) ги обяви за виновни по обвинения в уговаряне на изхода на серия от мачове.

На Карен е наложена доживотна забрана за спорт и внушителната глоба от 250 000 долара, а Юрий е със спрени права за 10 години, като той ще трябва да плати санкция от 50 000 долара.

“Тенис-звеното за почтеност потвърди, че двама български тенисисти (без позиции в ранглистата) са със спрени права и финансови глоби, след като са били осъдени за редица престъпления за корупция“, се казва в прессъобщението на TIU.

Разследването е установило, че в периода между 2017 и 2019 година Карен Хачатрян многократно е нарушил „Програмата за борба с корупция в тениса“ чрез пет уговорени мача, девет случая на подтикване на тенисисти да не показват най-добрата си игра, многократна неспособност за сътрудничество на TIU и други.

По-малкият му брат – Юрий, е обвинен в корумпиране на друг професионален тенисист, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове.

Българската федерация по тенис (БФТ) реагира своевременно и обяви, че няма да допусне картотека на двамата братя в който и да е клуб в страната и ще информира клубовете, в които те са играли през последните 5 години години, че следва да не допускат тези състезатели на своята база за срока на наложеното наказание.

“БФТ винаги е отстоявала позицията си на нулева толерантност към опитите за корупционни практики в спорта,” се казва в съобщението на федерацията.

“През годините сме показвали нетърпимост към нарушаването на честната игра с редица решения. Политиката ни да насърчаваме феърплея на корта от ранна детска възраст намери израз в успешната кампания „Тенисът – честна игра“.

“Убедени сме, че освен победата, уважението към съперника и публиката е изключително важно в големия спорт.”