Тодор Янчев: Ел Маестро се намира в тежка ситуация
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"На "Армията" имаха нужда от съвсем леко надграждане, но то не се случи и това ме изненада", призна той.

Бившият старши треньор на ЦСКА 1948 и легенда на ЦСКА-София – Тодор Янчев, даде интервю пред “Тема Спорт”, в което говори за ситуацията при “червените”, треньорската смяна, неубедителните резултати в последно време и задаващия се двубой срещу Черно море от 7-ия кръг на efbet Лига.

Тошко, преди години ти бе част от екипа на Стойчо Младенов и вие влязохте в ЦСКА в идентична ситуация, както и сега Нестор Ел Маестро. Колко трудно е на треньора в момент, когато сезонът е започнал, резултатите не са добри, а времето го притиска?

– Винаги, когато треньорската смяна се извърши в хода на сезона, за наставника е много по-трудно. Той отива в съблекалня, която не познава, и много бързо трябва да влезе в час, както се казва. В този момент той няма време за генерални промени от тактическо естество, а първата му задача е да спечели доверието и респекта на играчите, да ги вдигне психически и да опита да ги накара да дадат максимума от себе си. Ако не успее, то тогава мисията му в повечето случаи ще бъде обречена на провал. Ако се справи, то след това ще има време и възможност да направи своите настройки. Със сигурност Ел Маестро се намира в тежка ситуация и задачата му не е никак лека.

Според теб на какво се дължи слабият старт на червените?

– Причините могат да бъдат няколко и най-добре може да каже този, който е близо до отбора. От една страна, не бива да забравяме, че имаше прекалено малко време за почивка и подготовка и ние можем само да гадаем как е проведена тя. От друга страна, не изключвам възможността да има психическа обремененост от това, че титлата през миналия сезон бе изпусната в последния момент. Не на последно място можем да предположим, че новите попълнения все още не са се аклиматизирали и не са свикнали с изискванията на треньора. Виждате, че изброихме и няколко причини, но коя от тях е истинската или има друга, може да каже само човек, който е по-близо до отбора.

Вината само в Саша Илич ли трябва да се търси?

– Категорично не. Никога няма един виновен, когато говорим за спад в играта или криза на резултати, все пак треньорът не е сам. Той има своя щаб, има футболистите, има хора от клуба, които също са отговорни за спортно- техническите въпроси. Няма как да кажем, че когато даден отбор побеждава, играчите са герои и всички са си свършили отлично работата, а когато губи – единственият виновник е треньорът. Сега е най-лесно да се хвърли вината на човек, който вече не е в клуба, но няма да е честно и коректно.

Не бяха ли резултатите на сърбина причина за прекомерното доверие към него и един вид заблудата, която не позволи да се види накъде върви ЦСКА, защото сривът в момента едва ли е плод на грешки, допуснати само в последния месец…

– Факт е, че резултатите, които постигна ЦСКА през миналата кампания, бяха добри и съвсем малко не достигна да бъде спечелена шампионската титла. Смятам, че на “Армията” имаха нужда от съвсем леко надграждане, но то не се случи и това ме изненада. Признавам си, че не очаквах колебанията, на които станахме свидетели, но анализът на причините трябва да се направи вътре в клуба.

На визитка ЦСКА привлече сериозни футболисти, но реално не виждаме нищо от тях като резултат. На какво се дължи това според теб?

– Тук също можем само да предполагаме. Най-първото предположение е, че не са се адаптирали към страната, начина на живот, новия отбор. Знаем, че в повечето случаи чужденците имат нужда от време, за да разкрият потенциала си. В момента ние не знаем те в каква физическа форма са пристигнали в ЦСКА. От друга страна, не бива да изключваме, че в предишните си отбори е трябвало да играят в различна схема и да изпълняват други функции, а сега да им е нужна пренастройка.

Преди време Акрапович бе освободен с обяснението, че не изповядва атакуващ стил. Същият бе подходът на Илич, а едва ли ще видим нещо по-различно от Ел Маестро. Как ще го приемат феновете това и не смяташ ли, че с подобен стил ЦСКА бяга от изконните ценности, или по-важен е резултатът?

– Към този момент най-важен е резултатът. Да, всички ние, които обичаме ЦСКА, искаме да виждаме доминиращ и атакуващ футбол, но на първо време отборът трябва да започне да печели. Припомнете си, че през миналата година тимът не бе атрактивен, но само точка не достигна да бъде спечелена титлата. Ако “армейците” бяха завоювали първото място, то никой нямаше да се интересува дали е било с грозна, или красива игра.

Предстои мач с Черно море, които са лидер в класирането и победиха Лудогорец в последния кръг. Какво очакваш от този двубой?

– Илиан Илиев е изградил много силен отбор, който не се страхува да играе далеч от “Тича” и в момента е на гребена на вълната. На ЦСКА ще бъде много трудно, но смятам, че публиката е тази, която може да помогне да се спечели този мач. Няма смисъл да казвам, че феновете са ни вдигали и един вид почти сами са печелили наши мачове, които са били в трудни моменти. Така бе и когато бях футболист, а и след това.

Споменавайки Черно море, те делят първото място с Локо Пд. Изненадан ли си от старта на кампанията и на какво се дължи колебанието в така наречените фаворити или грандове?

– В Локо Пд и Черно море се вижда резултатът от треньорската работа и това, че техните наставници имат възможност да бъдат от доста време с тези играчи. Със сигурност, ако не се случи нещо изненадващо, те ще продължат да играят сериозна роля в шампионата. От друга страна, считаните за фаворити отбори имаха своите европейски ангажименти, които изпратиха първенството на втори план. В предварително сочените за основни кандидати за битка за титлата бяха направени сериозни селекции, но новите играчи все още не са показали пълния си потенциал. Лудогорец се раздели с Игор Тиаго, който бе основна фигура там, и все още заместниците му не успяват да запълнят празнината. Убеден съм, че постепенно водещите отбори ще наберат скорост и в шампионата и се надявам да станем свидетели отново на много оспорвано преследване и хубави мачове.