Топ 10 на най-добрите нападатели на Евро 2020
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Много голове се очакват на Евро 2020 това лято, а ето и кои ще са главните действащи лица

Европейското първенство ще стартира след броени дни, като на турнира ще участват някои от най-добрите футболисти в света. В този материал ще разгледаме кои са десетте най-добри нападатели на Евро 2020.

Бурак Йълмаз (Лил / Турция)

Героят на Лил, който спечели титлата в Лига 1, Бурак Йълмаз отбеляза 16 гола в 28 мача във френското първенство, за да завърши като голмайстор на своя отбор. Той имаше чудесни прояви като например при успеха с 3:2 над Лион, когато вкара два гола, за да помогне на Лил да направи обрат от 0:2. Освен това турският национал асистира за другия гол в този мач. Той също често блести за Турция, след като вкара хеттрик при победата с 4:2 в Световното първенство по футбол над Нидерландия. Бурак Йълмаз е несъмнено един от най-добрите нападатели на Евро 2020 .

Андре Силва (Айнтрахт Франкфурт / Португалия)

Андре Силва можеше да завърши кампанията в Бундеслига 2020/21 като голмайстор, ако нямаше съперници в лигата като Левандовски. Португалският нападател отбеляза 28 гола в 32 мача в първенството за Айнтрахт Франкфурт при средно 0,91 гола на 90 минути. Ролята на Силва в отбора на Португалия е различна от ролята му в Айнтрахт, където той е водещ нападател, но все пак има 16 гола в 38 мача за страната си.

Жерар Морено (Виляреал / Испания)

Жерар Морено бе голмайстор на Виляреал във финала на Лига Европа 2021, когато победи Манчестър Юнайтед, което бе черешката на тортата за фантастичния сезон за испанеца. В 46 мача във всички състезания Морено вкара 30 гола, като 23 бяха в Ла Лига. Футболистът има пет гола за Испания в 10 мача и на Евро 2020 може да бъде първи избор на Луис Енрике за върха на атаката.

Томас Мюлер (Байерн Мюнхен / Германия)

В началото на 2021 г. нямаше гаранции, че Томас Мюлер ще бъде в отбора на Германия за Евро 2020. 31-годишният футболист беше в отлична форма в Байерн, но не играеше за Германия от края на Мондиал 2018, когато Йоахим лѝов започна да гледа към бъдещето. Мюлер обаче е трудно да бъде игнориран, завършвайки кампанията в Бундеслигата с 18 асистенции плс 11 гола. Нито един играч от петте най-добри европейски лиги не беше близо до него по асистенции. Така той помогна на Байерн да спечели титлата в Бундеслигата и си спечели завръщането в националния тим.

Хари Кейн (Тотнъм / Англия)

Следващият след Мюлер по асистенции в най-добрите пет лиги в Европа беше Хари Кейн с 14. Към тези 14 асистенции във Висшата лига той добави и 23 гола, за да спечели Златната обувка в Премиър Лийг. Естествено, във Висшата лига никой играч не беше пряко ангажиран с повече голове от тези на Кейн, но той също така имаше най-много удари към вратата (137). За Англия, Хари Кейн е в добра форма, отбелязвайки в две от трите си участия тази година. Като изпълнителя на дузпи в Трите лъва, той вероятно ще отбележи доста попадения на Евро 2020.

Кристиано Роналдо (Ювентус / Португалия)

Роналдо е човекът, който ще води нападението заедно с Андре Силва за Португалия това лято, Кристиано Роналдо влиза в Евро 2020 в страхотн форма. Въпреки че Ювентус не можа да стане шампион в Серия А, Роналдо вкара 29 гола, за да спечели първата си Капоканониере  (награда за голмайстор на Италия). Той отправи повече удари (168) и повече пъти удари във вратат (69), отколкото който и да е друг играч в Серия А.

Ромелу Лукаку (Интер / Белгия)

С пет гола зад Роналдо в Серия А остана Ромелу Лукаку, който имаше феноменален сезон, като помогна на Интер за първата им титла в първенството от десетилетие. Само веднъж Лукаку е отбелязал повече голове в лигата за един сезон спрямо 24-те, които е успял за Интер (25 за Евертън през сезон 2016/17), но белгиецът добави и 11 асистенции на сметката си. В Серия А само един играч записа повече асистенции от Лукаку. Като голмайстор на всички времена с 59 гола в 91 мача за Белгия, Лукаку е считан за един от фаворитите за топ реализатор на Евро 2020.

Карим Бензема (Реал Мадрид / Франция)

Подобно на Мюлер, Бензема направи почти невъзможното Дидие Дешан да не го избере след отличен сезон за Реал Мадрид. Все още основна фигура за “белия балет”, Бензема завърши кампанията 2020/21 в Ла Лига с 23 гола и 9 асистенции, което означава, че е участвал в малко под половината от 67 гола на Реал Мадрид. Бензема ще сформира ударно трио в нападение в тима на “петлите” с Антоан Гризман и Килиан Мбапе.

Килиан Мбапе (ПСЖ / Франция)

Килиан Мбапе спечели Златната обувка на Лига 1 за трети пореден сезон. Този път той завърши сезона с 27 гола и чупи рекорд след рекорд. На международната сцена, Мбапе има 16 гола в 42 мача, но нека си припомним, че е само на 22 и е отбелязал във финал на Световното първенство. Той ще се стреми да поведе Франция към триумф и на Евро 2020, както го направи на Мондиал 2018.

Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен / Полша)

Левандовски е най-добрият нападател в света в момента и няма спор в това. Някои дори твърдят, че той е най-добрият играч в света на този етап. “В момента той е по-добър от Кристиано Роналдо и Лионел Меси”, заяви Карл-Хайнц Румениге по-рано този месец. Полският нападател винаги играе на отлично ниво, но той изведе играта си до рекордно високо ниво през 2020/21, като помогна на Байерн Мюнхен да запази титлата си Бундеслигата. В 29 участия в Бундеслигата Левандовски вкара 41 гола. Нито един играч в историята на Бундеслигата не е успял да вкара повече попадения в една кампания. Левандовски счупи рекорда на Герд Мюлер от 40 гола. Той е във формата на живота си, а надеждите на Полша за добро представяне на Евро 2020 са свързани с него.