google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Димитър Бербатов държи рекорда за най-скъп български футболист, след като Ман Юнайтед го купува за 38 млн. евро от Тотнъм

Във футбола се извършват трансфери за огромни суми в последните години. Малко български футболисти могат да се похвалят с големи трансфери, но все пак имаме играчи, направили преминавания в топ европейски отбори за значими суми. Кои са най-скъпите български футболисти и техните трансфери ще разгледаме в този материал.

Топ 10 на най-скъпите трансфери на българи:

  1. Димитър Бербатов – 38 млн. евро от Тотнъм в Манчестър Юнайтед
  2. Валери Божинов 14 млн. евро от Лече във Фиорентина
  3. Христо Стоичков 11 млн. евро от Барселона в Парма
  4. Стилиян Петров 10 млн. евро от Селтик в Астън Вила
  5. Мартин Петров 10 млн. евро от Волфсбург в Атлетико Мадрид
  6. Илия Груев 6.5 млн. евро от Вердер в Лийдс
  7. Ивелин Попов 6 млн. евро от Кубан в Спартак Москва
  8. Радостин Кишишев 4.5 млн. евро от Литекс в Чарлтън
  9. Георги Иванов 4.1 млн. евро от Левски в Рен
  10. Кирил Десподов 4 млн. евро oт ЦСКА в Каляри

Бившият нападател на националния отбор Димитър Бербатов може да се похвали с най-впечатляващият трансфер. Кариерата на Митко започва в ЦСКА, като през 2001 г. нападателят е закупен от Байер Леверкузен. Пет години по-късно Тотнъм вади 15.7 млн. евро за българина. Бербатов блести във Висшата лига и Ман Юнайтед започва да проявява интерес към услугите на българския таран. През 2008 г. “червените дяволи” платиха 38 млн. евро за привличането на Бербатов. Тази сума надали в близко бъдеще ще бъде надмината от трансфер на друг български футболист.

Валери Божинов прави вторият най-скъп трансфер на български футболист в чужбина. В кариерата си той е играл за отбори като Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг. Но неговият голям трансфер е през януари 2005 г. Тогава Фиорентина плаща 14 млн. евро, за да закупи нападателя от Лече. Божинов изиграва общо 36 мача за Фиорентина и вкарва 8 гола. През сезон 2006/07 той отива под наем в Ювентус. Предстои преминаване в Ман Сити за него през 2007 г., но контузия мо попречи да разкрие пълния си потенциал в състава на “гражданите”.

Легендата на родния футбол Христо Стоичков е третият най-скъп български футболист. Разбира се, Камата е играл в период, в който трансферните суми са били далеч по-ниски. След страхотен период в стима на Барселона, през 1995 г. отборът на Парма плаща 11 млн. евро за привличането на Стоичков от каталунския гранд. Легендарната осмица изкарва само един сезон на “Стадио Енио Тардини”, след което се завръща за още 2 години в Барселона.

Стилиян Петров и Мартин Петров са в топ 5 на най-скъпите български футболисти. Стенли преминава от Селтик в Астън Вила през 2006 г. за 10 млн. евро. За същата сума година по-рано Мартин Петров е трансфериран от Волфсбург в Атлетико Мадрид. И двамата футболисти се радват на забележителни кариери зад граница. Стилиян Петров става икона за футбола на Острова, като е почитан и до ден днешен в отборите на Селтик и Астън Вила. За Марто Петров пък с усмивка си спомнят всички във Волфсбург, Атлетико Мадрид, Ман Сити и Болтън.

Най-значимият трансфер на българин в последните години е този на Илия Груев от Вердер в Лийдс. През 2023 г. английският клуб плаща 6.5 млн. евро на бременските музиканти, за да се сдобие с българския халф. Илия Груев бързо се превръща във важна фигура за Лийдс. През 2024 г. тимът му бе на косъм от промоция за Висшата лига. Илия Груев остана в отбора и за новия сезон в Чемпиъншип, като се надява да помогне на “белите” да се завърнат в елита.

Ивелин Попов също може да се похвали с голям трансфер и е сред най-скъпите български футболисти. През 2012 г. българинът направи малко изненадващ трансфер в Кубан Краснодар. Попов се представя много силно в Премиер лигата на Русия и през 2015 г. е купен от гранда Спартак Москва за сумата от 6 млн. евро. Попето изкарва 3 години в Спартак Москва с един период под наем в Рубин Казан през 2018 г.

Преминаването на Радостин Кишишев от Литекс в Чарлтън за 4.5 млн. евро през 2000 г. и до ден днешен е сред най-скъпите трансфери на български играчи. Бившият български национал се радва на забележителен период в Чарлтън. Той се превръща в значима фигура за клуба, като изкарва 7 години в отбора и записва близо 180 официални срещи. На Острова, Кишишев играе още за отборите на Лийдс, Лестър и Брайтън.

Георги Иванов – Гонзо и Кирил Десподов допълват класацията топ 10 на най-скъпите български футболисти. Двамата офанзивни играчи осъществят трансфери от български отбори в чужбина. Гонзо преминава в Рен през 2002 г. за 4.1 млн. евро, които са платени на Левски. Нападателят обаче не успя да се установи във френския тим и бързо се завърна при “сините”. Кирил Десподов пък е закупен от италианския Каляри през 2019 г. за сумата от 4 млн. евро. Десподов не получава много шансове в тима от Сардиния, като имаше силен период под наем в Щурм Грац, преди да бъде взет от Лудогорец през 2020 г.