Топ 5 летни трансфери, които се оказаха пълен провал
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Трансферното лято на 2022-ра година не бе добро най-вече за клубовете от Премиър лийг.

Летният трансферен прозорец на изминалата 2022-ра година не беше особено успешен за отборите от Висшата лига на Англия и не само.

Той бе белязан от грешни решения, много профукани пари, а повечето от новопривлечените футболисти дори вече доказаха, че са грешен избор за настоящите си клубове.

Ето и петте летни трансфери, които съвсем спокойно може да бъдат причислени към категорията “разочароващи”:

Джеси Лингард в Нотингам Форест

Джеси Лингард най-накрая реши да напусне редиците на Манчестър Юнайтед през миналото лято, след като прекара повече от десетилетие в младежката структура на клуба и в мъжкия отбор.

Въпреки че имаше сериозен ухажор в лицето на Уест Хям, английският национал реши да се присъедини към новака в лигата Нотингам Форест.

“Червените” превърнаха Лингард в най-добре платения играч, като му предложиха едногодишен договор за 200 000 евро на седмица.

Разбира се, от Уест Хям не пожелаха да дадат подобна заплата на поливалентния играч и логично Лингард акостира в Нотингам.

Преминаването на крилото във Форест обаче се оказа една от най-големите катастрофи за сезона. Лингард има 14 мача във Висшата лига през последните 7 месеца и не е успял да допринесе с нито един гол до този момент.

Той отбеляза само 2 попадения и даде 2 асистенции в 2 мача за Купата на “EFL”, но това със сигурност не е достатъчно за въпросните пари, които бяха хвърлени за него през миналото лято.

Наред с това – Лингард е извън терена с контузия на подколянното сухожилие от близо месец и все още не се е възстановил от нея.

Топ 5 летни трансфери, които се оказаха пълен провал 1

Калиду Кулибали в Челси

Калиду Кулибали може и да реализира втория си гол за Челси наскоро, но защитникът е бледа сянка на играча, който бе в Наполи в продължение на почти десетилетие.

“Сините” от Лондон подписаха със сенегалския национал за сумата от 33 милиона евро през лятото, тъй като се надяваха да добавят още един лидер като Тиаго Силва в състава си.

Кулибали обаче до този момент така и не успява да разгърне пълния си потенциал и представянето му е непостоянно в първите 7 месеца на “Стамфорд Бридж”.

Червеният му картон в началото на сезона срещу Лийдс беше доказателство за същото и оттогава в играта му няма много промени.

Челси вече подписа с Беноа Бадиашиле от Монако през януари, което беше лош знак за Кулибали, тъй като Уесли Фофана скоро ще се завърне след контузия, а Леви Колуил се надява да пробие в първия отбор през следващия сезон.

Изглежда, че времето на Кулибали в Западен Лондон може да не продължи още дълго и в скоро време бранителят да напусне английския гранд.

Топ 5 летни трансфери, които се оказаха пълен провал 2

Филипе Коутиньо в Астън Вила

Филипе Коутиньо изглеждаше като един от най-обещаващите футболисти за Астън Вила през миналия сезон.

Бразилският атакуващ играч записа 5 гола на сметката си и 3 асистенции в 19 мача във Висшата лига, след като дойде от Барселона.

Това включва и гол срещу Манчестър Сити в последния ден от сезона, който почти донесе титлата на бившия му клуб Ливърпул.

Формата на офанзивния играч обаче постепенно спадна след този мач.

Коутиньо не успя да се разпише нито веднъж в 18 мача за Астън Вила във всички състезания през този сезон.

Въпреки че “виланите” платиха само 17 милиона евро за трансфера на атакуващия халф през лятото, той подписа четиригодишен договор, което прави евентуална раздяла между двете страни доста трудна.

Съставът на Барселона също е включил 50 процента клауза в контракта за продажба при евентуален бъдещ трансфер на футболиста.

Следователно в Астън Вила ще спечелят много малко пари, ако все пак успеят да продадат Коутиньо.

Топ 5 летни трансфери, които се оказаха пълен провал 3

Франк Кесие в Барселона

Барселона вдигна трофея на Суперкупата на Испания, след като триумфира с успех с 3:1 над Реал Мадрид на финала, който се игра преди броени дни.

Каталунците показаха, че все още не са за отписване, но Франк Кесие изигра много малка роля в осигуряването на тази победа.

Такъв е случаят с повечето изяви на халфа след трансфера му на “Камп Ноу” миналото лято.

Кесие акостира в Барса със статут на свободен агент, но поне за момента не показва, че заслужава да бъде част от състава на Шави Ернандес.

Полузащитникът се представяше на висота с екипа на Милан, но не успя да стори същото и в Испания с фланелката на каталунците.

Стилът на игра на Кесие досега не отговаряше на начина, по който Шави иска отборът му да играе, тъй като той е неефективен в игра, която е базирана на притежанието на топката.

Силните изяви на Педри и Гави, както и възраждането на Френки де Йонг, правят задачата на Кесие за титулярно място още по-трудна.

Котдивоарецът дори е свързван с трансфер във Висшата лига през настоящия януарски трансферен прозорец.

Топ 5 летни трансфери, които се оказаха пълен провал 4

Пиер-Емерик Обамеянг в Челси

В Челси пръснаха сериозни пари през миналото лято, когато новият собственик Тод Боели привлече 8 нови попълнения на “Стамфорд Бридж”.

Това включваше трансфера на нападателя Пиер-Емерик Обамеянг от Барселона за 12 милиона евро.

За играч от класата на габонския стрелец сумата изглеждаше изгодна.

Въпреки това, като се има предвид представянето на Обамеянг през последните 7 месеца, започва да се вижда логиката в това от Барселона да искат да се разделят с играча.

Обамеянг имаше предишен опит да във Висшата лига и бе един от лидерите на Арсенал дълги години.

Томас Тухел, който искаше да привлече нападателя в Челси, беше уволнен само няколко дни след трансфера на Оба в лондонския клуб.

Това щеше да бъде голям удар върху самочувствието на стрелеца, но все пак Греъм Потър, който е настоящият мениджър на “сините”, продължи да разчита на Обамеянг.

Бившият футболист на Арсенал обаче бе твърде неефективен и в последно време на върха на атаката на Челси застана Кай Хавертц.

На “Стамфорд Бридж” под наем дойде Жоао Феликс, а договор със “сините” подписа и младият украински талант Михайло Мудрик.

Това още повече ще намали минутите на Обамеянг в Челси и изходът сякаш вече е известен.

Топ 5 летни трансфери, които се оказаха пълен провал 5