google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Васил Петров говори преди началото на новия сезон

Наствникът на Спартак Варна – Васил Петров говори пред Дарик радио относно селекцията в Спартак, за усиленото търсене на централен нападател, конкуренцията в отбора и адаптирането на чужденците.

Г-н Петров, приключи ли селекцията в Спартак и „соколите” без типичен централен нападател ли ще играят, защото единственият чист такъв май е юношата Мартин Янакиев?

– Не е приключила селекцията. Очакваме още един футболист в средата на терена и работим усърдно по намирането на централен нападател. Надявам се да се справим. Постоянно имаме предложения. Аз се надявам да е адаптиран към българския футбол, за да може да се включи още в началото на първенството. Колкото до Мартин Янакиев, той няма да е част от нашия отбор. Не мога да ви кажа какво точно е неговото решение. Нашето предложение към него е да играе във втория отбор и да се доказва.

Какъв тип нападател търсите? Лек нападател, който да играе по целия фронт на атаката, да умее да помага и на халфовете в разиграването и изнасянето на топката, или типичен таран, който основно да материализира създадените голови положения?

– Малко ще скрия тази информация какво точно искам да се прави в тактически план от централния нападател. Трудно се намира такъв, който да е подвижен, бърз, снажен и да бележи. Това е труден пост и всеки треньор би се радвал да има такъв, който да вкарва по 10-15 гола. Търсим и се надяваме да го намерим.

По принцип сайтът на Спартак обявява всички освободени играчи, входящи трансфери, но нищо не бе обявено за Лаур Кицану, който явно не е част от тима. Какво се случи с него?

– Част е от отбора, но най-вероятно ще бъде преотстъпен на друг клуб на този етап.

Кой най-добре пасва за фалшива деветка за първите мачове, или около кои ще се върти изборът ви?

– Вие знаете, че миналия сезон доста често в отсъствието на Иван Колев съм използвал хора от средата на терена като Дани Начев, Янчо Андреев. Сега взехме доста качествени и бързи футболисти. Със сигурност можем да ги ротираме и имаме варианти. Няма да ви кажа кой ще използвам точно, но честно казано не ми е голямо притеснение.

Не са ли прекален много централните защитници, или някои от тях са варианти и за опорни полузащитници, опции и за крайни бранители?

– Може да се каже, че леко се презастраховаме. Знаете за проблемите през миналия сезон за този пост. Привлякохме тогава двама футболисти, които не паснаха, а след това се разделихме с тях, макар че имаха качества. Труден пост е. Ибрям Ибрям и Никола Борисов са млади момчета. Много бърз преход направиха от аматьорския до професионалния футбол. Не се знае как ще се адаптират и как ще влязат в съвсем друга обстановка – Първа лига срещу сериозни отбори като Левски, ЦСКА, Лудогорец. Със сигурност напрежението ще е много по-голямо, затова направихме това презастраховане с централните бранители. Футболистите, които привлякохме, са силни с много качества. Смятам да ги развием и да ги стиковаме.

Кой от всички новопривлечени чужденци най-бързо се адаптира?

– Тези, които са играли в българското първенство. Сами Ел Анаби се представя доста добре. Ману доста ме изненада. Ивей от Етър също е адаптиран и показва едно много високо ниво.

В какъв смисъл ви изненада Ману?

– Много бързо се адаптира и все едно е играл с нас от доста време. Много стабилен защитник, който идва от сериозен отбор – Гремио. Лошото е, че има голяма вероятност в първите мачове Ивей и Ману да не мога да ги използвам, защото не са с европейски паспорти и чакаме визи.

На база направената селекция ще има ли конкуренция на всички постове?

– Мисля, че да. Създадена е конкуренция. Това си личи в тренировъчния процес и в отношенията на момчетата. Всеки се старае и иска да играе.

Първите 2-3 домакински мача на стадион „Спартак” ще са с ранни часове по обясними причини. Няма ли да им е прекалено горещо на футболистите в 18:30 лятно време? Готови ли са за това горещо предизвикателство?

– На първо място искам да благодаря на футболния съюз за решението. Това е много радващо за нашите фенове. Горещо ще е. В 19 и 20 часа също ще е горещо. Така ще е и за единия и за другия отбор. Не мисля, че трябва да търсим някакво оправдание. После ноември и декември ще стане много студено. Ако е в 9 ще е много тъмно, ще ни пречи осветлението..Не трябва да се оправдаваме с това нещо.

Кой ще носи капитанската лента през този сезон?

– Янчо Андреев ще е капитанът и тази година. Разбира се и Генади Луго, Велислав Боев също са носи лентата и ще са втори, трети и т.н.

Избистрена ли ви е в главата титулярната единайсеторка за старта на сезона?

– Нека не говорим за 11. Има още 10-ина дни и да не предизвикваме съдбата. Дано всичко е наред и да няма контузии. Не трябва да мислим за 11, а за 18, които са готови по всяко едно време да влязат и да покажат най-доброто.