google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Глобалната криза с коронавируса е спряла всички спортни мероприятия, като сред най-засегнати са футболните първенства в Европа. Медиите не спират да гадаят какви идеи биха обмисляли организациите, за да бъде завършен сезона по някакъв начин.

Италианският вестник “Кориере дела Сера” излезе с информация ,че УЕФА е дала краен срок за възобновяването на сезон 2019/20 в първенствата и европейските клубни турнири – 15 май. Така за пореден път УЕФА дава нова отрсочка – този път от още две седмици, за да бъде завършен сезона и крайната дата е 15 юли.

Все пак има възможността кризата с коронавируса в Европа да не позволи на първенствата да започнат до 15 май. В такъв случай УЕФА е подготвила 2 крайни варианта, съобщава „Calcio e Finanza“, позовавайки се на свои информатори от Нион. Евентуални подобни формати биха били революционни за стандартния футболен календар.

Първият вариант ще включва ако трябва и мачове през три дни без значение дали денят е понеделник, сряда или събота. Футболните клубове ще играят през 3 дни в домашните и първенства, като след техния завършек ще се доигрят и европейските клубни турнири отново с мачове през 3 дни.

Вторият вариант гласи удължаване на сезона с цели 2 месеца. УЕФА ще използва крайната дата за Евро 2020 за завършек на клубния футболен сезон. При този вариант европейските клубни турнири и първенствата ще се играят едновременно, като календарът няма да бъде със сгъстен цикъл, като първата опция. Между този и новия сезон пък ще има съвсем кратка пауза.

В повечето първенства самите играчи имат желание сезонът да завърши. Например в немската Бундеслига в договорите на състезателите има големи бонуси за повече изиграни срещи, за участие в мачове и също за спечелени точки в края на сезона.

Твърди се, че ФИФА вече подготвя документ, който да урегулира договорите на футболистите, тъй като при сериозно удължаване на сезона, то отборите ще имат големи проблеми в състава предвид изтичащите контракти на играчите си през юни.

Ситуацията с трансферния период може да бъде и по-различна. Възможно е прозорецът за трансфери да стартира през септември или октомври и да бъде до месец януари 2021 г. Това би означавало, че в хода на новия сезон може да се правят трансфери, а в същото време зимният трансферен прозорец ще отпадне.

Според други източници пък се споменава, че УЕФА обмислят и трети вариант, който включва плейофи за титлата и мачове за оставане във всеки шампионат. В тези двубои ще участват отборите само с шанс за титлата или тези, които се борят за спасение и са застрашени от изпадане. Трябва все пак да отчетем, че вариантът за анулиране на сезона изглежда доста реален, но засега от УЕФА и големите първенства тази опция не се обсъжда.