Хамилтън изхвърли Верстапен на Силвърстоун и грабна победата!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Невероятна драма в Англия, световният шампион навакса 25 точки от изоставането си в шампионата

Люис Хамилтън спечели Гран при на Великобритания след невероятна драма на пистата “Силвърстоун”. Лидерите в световния шампионат Хамилтън и Верстапен се сблъскаха още в първата обиколка, което доведе до тежко излитане на Макс в стените, а британецът трябваше да наваксва изоставане и наказание от 10 секунди, за да изпревари точно преди финала Шарл Леклер.

Надпреварата стартира много динамично, като 36-годишният британец, който започна състезанието от втората позиция, притискаше още от началото своя основен претендент.

При един от завоите седемкратният световен шампион влезе от вътрешната страна и се получи контакт гума в гума с болида на Вертстапен. Резонно се стигна до сблъсък между Хамилтън и нидерландеца, като вторият излезе от пистата и се блъсна в страничните ограждения.

За негова радост нямаше наранявания, но една от камерите го улови леко да накуцва.

Стюардите започнаха да разследват инцидента, а пилотът на Ферари Шарл Льоклер се възползва от суматохата и излезе на първа позиция.

Състезанието беше прекъснато за неопрелено време, а състезателите се прибраха обратно в бокса.

При рестарта Леклер поведе по най-добрия начин колоната, а Хамилтън се вклини зад него. Няколко обиколки по-късно стана ясно, че Люис е наказан от стюардите с 10 секунди за катастрофата с Верстапен. Леклер пък не само, че задържа Хамилтън зад себе си, но и увеличаваше уверено преднината си пред него.

В 16-ата обиколка лидерът на колоната Леклер съобщи много притеснено, че е почувствал прекъсване в работата на двигателя си. От бокса го успокоиха, че ще оправят проблема в болида на Ферари, но в същото време Хамилтън стопи изоставането си от секунда и половина на 0.8 секунди. В 28-ата обиколка Хамилтън влезе за първи път в бокс. Британецът остана на място за десет секунди, за да изтърпи наказанието си. Само два тура по-късно и Леклер влезе в бокса за смяна на гумите си с твърди.

Монегаскът продължи да води колоната уверено, но Хамилтън вдигна страшно много темпото, като изпревари първо Норис, а след това Валтери Ботас му направи път в 15-ти завой.

Десетина обиколки преди финала Люис се доближи на 9 секунди до лидера и стопяваше с невероятна скорост изоставането си. Така се стигна до 50-та обиколка, когато две преди края Люис се доближи на под секунда от Шарл и успя на завоя “Копс” да влезе от вътрешната страна и да изпревари Ферарито, за да финишира на първото място.

Така Хамилтън грабна победата и успя да стопи изоставането си от Верстапен с 25 точки.