Въпреки изявленията на хер Касабов, промяната на формата е близо
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Професионалната лига е изпратила писмо до клубовете, в което охулва сегашния формат и рекламира връщането на варианта с 16 тима

В началото на седмицата временно изпълняващият длъжността президент на Българския футболен съюз Михаил Касабов и една от десните му ръце – Атанас Фурнаджиев, категорично отрекоха, че се подготвя възраждането на формат с 16 тима в елитния ни ешелон.

Двете водещи фигури в централата ни нарекоха “медийни спекулации” публикациите за готвената рокада. Фурнаджиев дори призова репортерите да си проверяват източниците.

За пореден път обаче 7 Спорт ви информира, че Първа лига се завръща към този вариант, като по въвеждането на промяната вече се работи усилено.

Нещо повече, нашата медия получи потвърждение от близо дузина клубове от Първа и Втора лига, че ръководството на Професионалната Футболна Лига (ПФЛ) им е изпратило писмо с конкретно поставен въпрос:

“Съгласни ли сте елитната дивизия в българския футбол да се върне към дългогодишната традиция с 16 отбора, които играят 30 кръга при разменено гостуване?”

Освен това ПФЛ изрично е вмъкнала, че промяната би могла да влезе в сила още от следващия сезон 2021-22. От Лигата са дали на професионалните ни клубове срок за отговор до 12.00 часа на 23 март (вторник).

В кореспонденцията на Лигата до отборите се казчва, че “през последните месеци голяма част от клубовете, членове на БПФЛ, се обърнаха към нас с искане за промяна на формата на първенството”.

ПФЛ допълва също, че “настоящият формат с Първа лига с 14 отбора е несполучлив, като стадионите са празни, а форматът е довел до объркване”.

“Според изразеното мнение на много от колегите промените във формата на първенството, както и въвеждането на система от две фази – редовен сезон и плейофи, не допринесоха за положителни резултати,” се казва в писмото.

“Увеличи се финансовото бреме за отборите, а това не се отрази на приходите от права и билети. Увеличаването на кръговете на 32, 34, 36 през последните сезони не доведе до увеличаване на зрителския интерес.”

“Втората фаза с плейофите не напълниха със зрители стадионите, както ни уверяваха от фирмата, предложила формата. Системата за игра след редовния сезон беше объркваща или неразбираема за футболната общественост.”

Нашата медия проведе сондаж между клубовете в Първа и Втора лига и установи, че над 70 процента от тях подкрепят връщане на варианта с 16 отбора, без плейофи.

При интерес от страна на БФС, 7 Спорт е готов да публикува копие от писмото, изпратено до клубовете.