ВАР идва и в България, въвеждат го за плейофите в Първа лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Едно от най-популярните, но и най-противоречиви нововъведения в световния футбол – системата ВАР, по всяка вероятност ще бъде въведена и в България идната пролет.

Идеята на Българският футболен съюз е прословутата електронна система да заработи за плейофите в първата шестица. Вече е изпратена и конкретна оферта за въвеждането и в експлоатация, но тя трябва първо да бъде приета от Изпълкома на БФС

Източници, близки до централата твърдят, че ще бъде подписан договор за четири години с една от водещите фирми за техническо оборудване. Според плана у нас ще бъдат осигурени четири ВАР системи, които ще обхванат различни географски райони, в които се играят мачове от Първа лига.

Намеренията са през този сезон ВАР да бъде тестван в срещите между Топ 6, а да заработи за целия шампионат от следващия сезон, като освен това ще обхване и мачовете след четвърфиналите в турнира за Купата на България.

Експерти смятат, че ще се използва класическа система, при която главният рефер ще взема решения, след като прегледа положенията на монитора, а няма да се разчита на крайно решение от ВАР арбитъра, както е в Англия.

Очаква се проектът да стартира на 14 октомври, когато ще започне обучението на 18 главни съдии и 18 асистенти, които трябва да получат сертификат. В момента в България има само един съдия с ВАР сертификат и това е Георги Кабаков. От ръководещите рефери няма да се обучават Николай Йорданов, чиято кариера приключва и Станислав Тодоров, който също е в края на кариерата си.

Всеки един съдия трябва да има минимум 2 симулативни мача. Това означава, че ще се използват деца от школите, които трябва да симулират дузпи, засади, удари за червен картон и т.н.

Националната футболна база в Бояна ще бъде оборудвана за обучението на реферите. Очаква се в края на февруари да бъде организиран приятелски ВАР турнир с юношески отбори U15, U17 и U19, което да бъде и генералната репетиция преди началото на плейофите.

24 април е датата, на която ВАР да заработи в българското първенство.  Въвеждането на системата няма да ощети клубовете, защото всички средства ще бъдат отпуснати от ФИФА.