google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Българският защитник Стефан Велков, от когото се очакваше да направи пробив в Европа, направи неочаквана крачка в кариерата си, преминавайки в третодивизионния германски клуб Юрдинген.

Бившият бранител на Славия беше собственост на елитния нидерландски Валвайк, но през миналия сезон игра под наем във втородивизионния Ден Бош.

Изненадващо или не, 23-годишният Велков обяви, че се надява преминаването му в Трета германска лига да бъде крачка напред в развитието му.

“С нетърпение очаквам следващата стъпка в кариерата си, вече в Германия и в КФС Юрдинген,” коментира той. “Надявам се, че мога да допринеса с качествата си и да се развивам тук.”

Велков става вторият българин, който ще носи синьо-червената фланелка на тима от Крефелд след Златко Янков, играл там през сезон 1995/1996. Тогава обаче основен спонсор е фармацевтичната компания “Байер”, а клубът носи името Байер Юрдинген.

В продължение на два сезона във втора дивизия на Нидерландия Стефан Велков записа 41 мача и 3 гола.

Юрдинген завърши на 13-о място от 20 отбора в германската Трета лига, но амбициите тази година са по-високи. Иначе отборът има историческо присъствие в германския футбол, като играе в Бундеслигата от 1976-а до 1996-а година с три изпадания, но се връща веднага. След това обаче лъкатуши между втора и четвърта лига.