Венци Стефанов: Смешно е гном като Диксън да спасява Левски
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Тези, които се кандидатират за президенти на БФС, хич ги няма, защото и те не знаят за какво става на въпрос"

На пресконференция преди началото на новия сезон в efbet Лига президентът на Славия Венцеслав Стефанов говори по различни теми, свързани с родния футбол.

Босът на „белите“ даде своето мнение за дербито с Левски, кандидат-купувачът на “сините” Джо Диксън, националния тим, както и други актуални теми.

„През миналия сезон Славия тръгна много колебливо. Не можахме да излетим. Продължихме с неубедителните изяви. В края на сезона отбора доби този облик, който трябва да има и завършихме без да сме застрашени от изпадане. Тази година подготовката мина добре. Най-важното е, че отборът играе много по-добре, линиите са по-балансирани. В предстоящото първенство съм убеден, че ще се представим на ниво. Не искам да говоря на ангро, но в българския футбол силите са изравнени и всеки може да победи всеки. Изключвам в момента Лудогорец, който видимо е с по-висока класа. Видяхме ги на мач с ЦСКА и дано успее да се представи добре и в евротурнирите. За да тръгнат нещата в българския футбол, трябва всички да имат равен старт. Дай Боже тази година да има повече шанс за български футболисти. Виждаме и в Левски и в други отбори, малко – по-малко се чистят от балстрата. Сега се дава шанс на млади български футболисти и така ще се вдигне нивото на националния отбор“, заяви президентът на Славия.

Предстоящото дерби с Левски на старта на новия сезон той коментира така: „В дербитата няма лесен мач и никога няма фаворит. Спомням си един мач Левски – ЦСКА, в който „червените“ бяха изявен фаворит и „сините“ ги биха 7:2. Бях войник тогава. Когато Славия се е клатела, е побеждавала Левски. Така е било и обратно. Няма изявен фаворит в дербитата. Ако някой мисли, че даден отбор е в криза и му донесе лесна победа, е голяма грешка.“

„Според мен решението на БФС за чужденците не е решение напред или назад, а встрани. В Македония, Босна, Украйна и Русия. За африканските държави е ясно, че има много футболисти, които са евтини, но това касае повече отбори като Лудогорец и евентуално ЦСКА. Не мисля, че може да допринесе до повишаване качеството на футбола в България.“

“Диксън? Само като го видиш… Той дава документ, че разполага с еди колко си милиона и 301 долара. И 301! Само от това ти става ясно, че измамата е грозна. Предишната година същата двойка ги е спасил Славчо Георгиевски. Бяхме на лагер в Турция и ми го разказаха от Македония Гьорче Петров. Славчо им казал да бягат, че ще им трошат кокалите. Пратиха ми клип какво прави този гном Диксън на нашето море. Този милионер. Смешно е да разчитаме на такъв човек да оправя клуб като Левски. Пръстенът на ръката му беше като ментетата, които продаваха румънците. Забелязахте ли го?”

„Едно нещо, което не може да се постигне с пари, се постига с много пари. Така е при Лудогорец. Виждате Абрамович, ПСЖ…затова искат да се оттеглят в собствена лига. От футбол в България не може да се печели. Кирил има свое виждане и амбиции. Иска да играе в евротрунири, Шампионска лига и т.н. Дано да успее. Има толкова много клубове, с толкова много пари, че не може да ги достигне. Колкото при нас – първо трябва да си оправим държавицата. Хората да бъдат спокойни. Моите внуци и вашите деца да успяват да постигнат нещо. Всяко нещо иска средства, с които да се постави началото и след това тези неща да се следват. Говорим ДЮШ, това да се направи…Всеки един кандидат за президент започва от това. Времената са такива, че в Англия, Франция и другите държави има в обучението задължително спортуване. При нас го няма това нещо. Нацията се обездвижва. Ходят на фитнес само да се показват телата. Говорим за масов спорт, а тук го няма. Затова имахме световни и олимпийски шампиони. Имахме футбол, биехме всеки и се страхуваха в нас. Да, в Славия има деца, както и в Левски, ЦСКА и частните школи. Но след като стане детето на 16 години, къде отива? Обръщаме пирамидата. Искаме успехи. Само си чешат езика и се говорят празни приказки. Трябва да се тръгне от детските градини и училищата. Имаше футбол и стадиона беше пълен. Всички бяха заразени от тази болест – спорта. Сега, дай да правим фитнеси и да веем тела“, допълни Стефанов.

„Всичкото, което се прави се прави с комерсиална цел. Конфедерации и т.н. Къде в Америка е имало Конфедерации? Нашият шанс е нашите деца да се развиват, а не да правим чужденците българи и да чакаме те да ни класират. Славия има двама футболисти в Италия и знам за какво става на въпрос. Виждаме какво е в Германия и Испания. Италианците показаха, че могат със свои кадри да направят голям футбол. Имам приятели там и ми казват, че в кварталите се играят мачове. Колкото съм ходил там на гости и винаги са ме водили да гледаме мачовете. Ходят по 2000 човека и се радват по трибуните. Тук правят нещо покрай първенствата. Мъждука някаква светлина. Сега идващите управляващи трябва да знаят, че спортът е важен. Децата се учат на дисциплина и са с по-добро здравословно състояние. Това е единственият начин да се случи нещо хубаво с нашите деца, внуци, а и българския футбол“, добави още Стефанов.

Босът на „белите“ заяви отнов, че думите му са извадени от контекста в расисткия скандал. „Думите ми са извадени от контекста. Винаги съм бил против мениджърските интереси и особено за мениджъри, които не са коректни. Ще ви кажа случая с г-н Жейнов. Малко след като стана трансфера на Филип Кръстев в Сити Груп, за който може да кажат, че са помогнали Христо Стоичков, Лъчо Танев и Петьо Костадинов. Хваща в един момент баща му, който е строител и започва да претендира, че трябва да му се дават някакви пари. А Филип подписва, че дава правата на Петьо Костадинов. Изгоних го. Няма доблест да застанем очи в очи. Сега ще се жалват на ФИФА и ще дават мен и Славия. Най-лесно е да кажат, че сестра ти е еди каква си, а ти да нямаш. Няма да се отметна от нищо. Ето и сега имаме човек с друг цвят на кожата в Славия.С Райс Мболи си викахме mon ami. Касай ми писа как може да говорят такива неща за мен. Не се притеснявам от това. Ще ви кажа защо съм против. Този мениджър го изгониха от всички български отбори. Последния пристан бе Арда. Мислеше си, че мое да набута футболисти по роднинска връзка, но ги изгониха набързо. Схемата им е следната президент или кмет иска да направи що-годе добър отбор, но не разбира много от тази работа. И аз съм минал през това. Даваш комисионна да го вземеш, а човека е крак от маса или контузии пет-шест. Едно време доведоха един, който не знаеше дали има засада. Храним го, издържаме го и го гоним. После пък ни съди. Как да го харесва треньора като не знае колко уши има по-главата. Ако е добър футболист, ще дойде на проби и ще го вземат. Затова съм против мениджърите. Много добре им знам номерата. Ако не е негов, не става играчът. Знаете ли колко трансфера пропаднаха така? Аз не съм расист, а съм за хетеросексуалните момчета, които да възобновят нацията. Не искам българските жени да ги забременяват като крави“, добави още той.

Стефанов коментира националния отбор така: „Сега мъждука нещо. Дано Ясен Петров продължи така и може да стане нещо. В никакъв случай успехите от 1994 година няма да се върнат за пет или десет години. Искам Славия да е като по-миналия сезон. Бях на мача Арда – ЦСКА за Купата на България. Имаха няколко положения преди гола на ЦСКА и ако бяха вкарали, щеше да е друг резултата. Левски преди това бяха докарали тези с носиите, бяха запазили ресторантите, но не стана така. Има Господ и вижда кой колко работи и т.н. Вярно идва някой път късно, но се случват нещата. Много ми се иска журналистите да не търсят само интригата. Когато става въпрос за спорт трябва реално да се оценяват нещата. Тези, които се кандидатират за президенти на БФС, хич ги няма, защото и те не знаят за какво става на въпрос. Говори се за ДЮШ и т.н. Как ще го постигнеш като не работиш с държавата. Стискайте палци да ни се оправи държавицата, за да тръгнем нагоре.”