Висшата лига се завърна: Арсенал разби Фулъм в дербито на Лондон
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Английското първенство се завърна с категоричен успех на Арсенал срещу новака Фулъм с 3:0 на “Крейвън Котидж” в лондонското дерби на старта на сезона. “Топчиите” превъзхождаха своя опонент през целия мач, като стигнаха до победата с попадения на Александър Лаказет, Габриел Магалаеш и Обамеянг.

Домакините от Фулъм стартираха двубоя в схема 4-2-3-1. В първия си мач след завръщането си във Висшата лига, “котиджърс” започнаха с Марек Родак на вратата, а пред него действаха Одой, Хектор, Рийм и Брайън. В средата на терена мениджърът Скот Паркър заложи на Харисън Рийд и Том Кеърни, а пред тях действаха Кавалейро, Кебано и Омона. Нападението на тима бе водено от Абубакар Камара, докато сръбският национал Александър Митрович остана резерва.

Наставникът на “артилеристите” заложи на схема 3-4-3 в първия двубой на Арсенал за новия сезон във Висшата лига. На вратата на гостите започна Бернд Лено, а пред него в отбрана действаха Киерън Тиерни, Роб Холдинг и новото попълнение Габриел Магалеш. В средата на терена действаха Мейтланд-Нейлс, Гранит Джака, Елнени и Ектор Бейерин. Нападението на “топчиите” бе водено от капитана Пиер-Емерик Обамеянг, Александър Лаказет и новото попълнение Уилиан, който направи фантастичен дебют за тима от Северен Лондон.

Мачът започна по възможно най-добрия начин за Арсенал. В 9-ата минута гостите откриха резултата, след като Уилиан шутира опасно и предизвика спасяване от вратаря Родак, но топката попадна в Лаказет, който я прати в мрежата, отбелязвайки първия гол за новия сезон във Висшата лига – 0:1. При ситуацията бе използвана и системата за видео повторения ВАР, като това бе дебютът й за новата кампания в английския шампионат.

В 27-ата минута “топчиите” имаха добър шанс за втори гол. Топката бе заложена на 20-на метра от вратата на Фулъм, а Уилиан изпълни прекия свободен удар, като кълбото се отби в страничната греда. Арсенал продължи да доминира до края на полувремето, като Обамеянг можеше да вкара второ попадение за гостите, но ударът му с левия крак бе отразен от вратаря на домакините.

Четири минути след началото на второто полувреме тимът на Микел Артета отбеляза второ попадение. Вилиан центрира от корнер и привлеченият от Лил бранител Габриел Магалеш вкара дебютното си попадение за “артилеристите” – 0:2.

В 57-ата минута капитанът на гостите Пиер-Емерик Обамеянг откри головата си сметка за новия сезон. Габонският нападател получи чудесен пас от Уилиан, овладя топката с гърди и с прецизен удар я прати в мрежата на “котиджърс” за 0:3. Това бе 16-ото попадение на Обамеянг във Висшата лига през 2020-та година, като с три по-малко от него е Антони Марсиал от Ман Юнайтед.

Петнадесет минути след това френският нападател Лаказет можеше да отбележи втория си гол в мача, но Марек Родак се намеси добре. Гостите продължиха да доминират и Обамеянг пропусна нов шанс за попадение шест минути по-късно. В оставащите минути нов гол не падна и резултатът остана непроменен, а Арсенал си тръгна с убедителен успех от “Крейвън Котидж” в първия мач от Премиър Лийг за сезон 2020/21.

В следващия кръг тимът на Микел Артета е домакин на Уест Хем на 19-ти септември в друго лондонско дерби, докато Фулъм се изправя в дербито на новаците срещу Лийдс, но преди това има визита на Ипсуич на 16-ти септември в турнира за Купата на Лигата.