Вратар на Реал Мадрид укривал данъци с помощта на своя агент
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Тибо Куртоа укривал данъци чрез фиктивни компании в Люксембург и Малта

Белгийският национал и вратар на Реал Мадрид – Тибо Куртоа, укривал данъци чрез фиктивни компании в държавите Люксембург и Малта, съобщава „InfoLibre“, като се базира на информация от „Football Leaks“.

Куртоа е използвал сложна мрежа от компании, която е създадена от агента му Кристоф Енроти. На практика белгийският страж изобщо не е плащал данъци върху своите имиджови права заради изградената мрежа от компании.

Споразумението между английската лига Премиър Лийг и компанията в Люксембург позволява на 80% от сумите, изпратени до херцогството, да бъдат освободени от данък. Останалите 20% пък са обложени с 29%.

Куртоа е следвал този път, но е направил още един завой чрез малтийската фиктивна компания Alter Domus Trustee Services Limited, се пише в информацията. След като депозираните приходи от имиджовите права на Челси и Найк са били депозирани в Люксембург, парите са били реинвестирани в стерлингови облигации, емитирани от компания в една от най-малките държави в Европа. Целта е да се източат всички печалби от Люксембург и да се намали данъчната ставка до почти нула.

Мрежата от компании функционираше до лятото на 2017 година, когато британските данъчни власти прекратиха тази опция. След това Куртоа е напуснал въпросната компания, като взе решение да повери правата си върху британската компания за имиджови права Global Image Rights UK Ltd.

Документите разкриват още, че агентът на футболиста е поискал през септември 2018 г. чрез имейл да получи комисионна от 2 млн. евро за трансфера на Куртоа в Реал Мадрид.