Временните класирания остават крайни при прекратяване на първенствата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Квотите за европейските клубни турнири Шампионската лига и в Лига Европа за следващия сезон 2020/2021 ще се раздадат според настоящото класиране при прекратяване на вътрешните шампионати. Тази новина идва от журналиста Мартин Зиглер от Таймс в страницата му в Туитър.

Към днешна дата всички шампионати в Европа са прекратени заради коронавируса, като само първенството на Беларус се играе. Белгия и Нидерландия пък вече обявиха временните класирания за крайни и от там идва полемиката за квотите за евро турнирите.

“Изпълкомът на УЕФА взе решение, че ако националните първенства не бъдат доиграни, местата в Шампионската лига и Лига Европа ще бъдат разпределени по спортен принцип. В такъв случай моментните класирания ще бъдат приемани за крайни вместо да се използват квоти от минали години”, пише журналистът.

В момента се провежда онлайн-съвещание на УЕФА за бъдещето на европейския футбол, като тяхното желание е първенствата да се доиграят.

Също така стана ясно, че УЕФА ще разпредели пари между 676 клуба, които бе планирано да получат финансов бонус след края на Евро 2020. Изплащането обаче ще стане незабавно, за да се подпомогнат отборите по време на пандемията. Клубовете ще си разпределят 70 млн. евро, като финансова помощ ще има за отборите, които са имали национални състезатели с мачове за европейските квалификации и двубоите за Лигата на нациите в последните 2 години.