Всяка година промяна – сега на ред е Final Four и във футбола
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Президентът на УЕФА със солидна подкрепа за идеята

Традициите във футбола отдавна бяха разрушени.

В желанието си да откриват нови начини за акумулиране на по-големи приходи, управляващите най-популярния спорт пък непрекъснато прибягват до промени. Къде кичозни, къде по-малко… Във формати, в правилата на играта, с въвеждането на безумни (или не чак толкова) въведения.

Една от последните идеи е за въвеждането на финална четворка в най-комерсиалния европейски турнир – Шампионската лига. Подобен формат вече се използва в други спортове, а той, разбира се, би осигурил още по-грандиозни постъпления за организаторите.

Самият президент на УЕФА Александър Чеферин вече даде да се разбере, че европейската централа вече работи за реализирането на проекта.

“Подкрепям този формат за Шампионската лига,” категоричен е Чеферин в интервю за френския L’Equipe. “Той ще бъде много ефективен по отношение на приходите, ако разбира се, бъде въведен по подходящ начин.

“Не само аз обаче, всички трябва да предложат мнението си по темата. Засега само обсъждаме тази идея и не сме взимали решение.

“Хареса ни и миналогодишният формат от осем отбора, който не може да бъде реализиран в рамките на една седмица.

“Мога да назова много предимства и недостатъци на формата Финална четворка. От една страна може да се получи фантастично събитие, в което да се включват различни други прояви като концерти и така нататък.”

Чеферин обаче си дава сметка, че организирането на Final Four ще тарнсферира част от огромните приходи от клубовете към УЕФА, а това би срещнало сериозна опозиция при липса на подобаващи компенсации.

“От друга страна, така ще губим домакински мачове,” коментира той. “Клубовете едва ли биха били щастливи от подобно нещо”, допълни президентът на европейската футболна централа…”